Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Γνήσια αυτοδιοίκηση με «πραγματικούς» αυτοδιοικητικούς

.
Κατά τις αρχές Φλεβάρη, δημοσιεύτηκε στο τοπικό Τύπο, άρθρο του οικονομολόγου και νομαρχιακού συμβούλου (πρώην προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καρδίτσας) Νίκου Καλιακούδα. Μια τολμηρή φωνή, μέσα στις πρώτες «κραυγές» που ακούστηκαν μετά την ανακοίνωση του Σχεδίου «Καλλικράτης». Ένα κείμενο που βάζει στη θέση τους κάποιους παραγοντίσκους της αυτοδιοίκησης και του κράτους, αλλά μιλάει και για την ουσία της μεταρρύθμισης.
Άσχετα αν συμφωνεί κανείς με τις θέσεις του κ. Καλιακούδα, δεν μπορεί παρά να ενσκήψει σ’ αυτές, να τις διαβάσει και να ωφεληθεί.
Παρακάτω το κείμενο του άρθρου του Νίκου Καλιακούδα, με τίτλο
«Γνήσια αυτοδιοίκηση με ‘πραγματικούς’ αυτοδιοικητικούς»

----------
«Δυσανεξία» προκαλεί η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση και η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, που επιχειρείται από την κυβέρνηση. Κυρίως αυτή προκαλείται σε αρκετούς από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, οι οποίοι εναγωνίως «ψάχνουν» ρόλους στο νέο αυτοδιοικητικό χάρτη. Η εντύπωση που έχει ο κόσμος, και αυτό συζητιέται έντονα και στις τοπικές κοινωνίες της Καρδίτσας, είναι ότι αρκετοί «μνηστήρες» των διαφόρων αυτοδιοικητικών θώκων, αποτελούν μια κλειστή ομάδα αξιωματούχων, οι οποίοι ενδιαφέρεται μόνο για τα δικά τους συμφέροντα. Κάνουν τις συμμαχίες τους, προσαρμόζουν τις επιθυμίες τους, «παζαρεύουν» τις «χρυσοφόρες καρέκλες» αλλά και το χρονικό διάστημα που θα τις κατέχουν. Και όλα αυτά φυσικά, όχι με γνώμονα τις αρχές και ιδέες που υποτίθεται εκφράζουν, αλλά αποκλειστικά και μόνο τους ιδιοτελείς σκοπούς τους.
Πέρα από τις αριθμητικές προσεγγίσεις που βρίσκονται στην επικαιρότητα, σχετικά με το πόσοι και ποιοι δήμοι θα πρέπει να συγκροτούν την νέα διοικητική αρχιτεκτονική του νομού, εκτιμώ ότι το βασικό στοιχείο που δεν απασχολεί το διάλογο, είναι τα δομικά χαρακτηριστικά από τα οποία θα πρέπει να πλαισιώνεται αυτό το νέο οικοδόμημα, τόσο σε επίπεδο δήμων όσο και σε επίπεδο νομού. Πολλοί ενδιαφερόμενοι με το πρόσχημα, ότι θα «αφανισθούν» τα χωριά και ο νομός μας, στο πίσω μέρος του μυαλού τους, σκέπτονται τους νέους ρόλους, που οι ίδιοι «επιφυλάσσουν» στους εαυτούς τους. O καθένας, βλέπετε, επιδιώκει να παίξει το δικό του ρόλο. Εκείνον που προτιμά, εκείνον που τον βολεύει και εκείνον που θέλει.
Ως εδώ, όμως. Πρέπει επιτέλους να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η κοινωνία μας χρειάζεται την πραγματική πολιτική, ειδικά στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Θέλει, πρώτα και κύρια, την πραγματική «στόφα» των αυτοδιοικητικών, οι οποίοι να διακατέχονται από ανιδιοτελή ζήλο προσφοράς, να τους διακρίνει η συλλογικότητα, να έχουν επαρκή γνώση και φυσικά να έχουν σχέδιο και όραμα για το τόπο τους. Μην τρέφουμε αυταπάτες.
Το σημερινό αυτοδιοικητικό μοντέλο με τις «συναλλαγές» και τα «παζαρέματα», που τροφοδότησαν την αναξιοκρατία, τη πολιτική ένδεια και το μαρασμό της κοινωνίας, έκλεισε το κύκλο του.

Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας, ότι ο κόσμος δεν δέχεται αυτές τις αντιλήψεις και νοοτροπίες. Δεν δέχεται τα δημιουργήματα των τοπικών μηχανισμών, μέσα από κάθε λογής επετηρίδες (κρατικές, αυτοδιοικητικές, συνδικαλιστικές, κομματικές κλπ), τα οποία είναι μακριά από τα προβλήματα της κοινωνίας. Η κοινωνία βρίσκεται αλλού και όχι στον μικρόκοσμό τους.
Ο κόσμος δεν συγκινείται από το σημερινό μοντέλο και απορρίπτει τους περιφερόμενους της πολιτικής σχολής «τελετές-πανηγύρια-εγκαίνια-συνεστιάσεις», με στόχο να εξασφαλίσουν μια «στιγμιαία» φωτογραφία στο αυριανό φύλλο των τοπικών εφημερίδων και μοναδικό σκοπό την ψηφοθηρία, ενόψει των όποιων εκλογών είναι μπροστά μας. Ο κόσμος απεχθάνεται την «δικτατορία της μετριοκρατίας» που εγκατέστησε το σημερινό σύστημα. Θέλει ανθρώπους που να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του πολύπλοκων προβλημάτων και του σημαντικού αυτού μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος, που λέγεται «Καλλικράτης».
Στον αντίποδα αυτού του «σάπιου» κατεστημένου, υπάρχουν οι αρχές και αξίες της «πραγματικής» αυτοδιοίκησης, οι οποίες να εκπέμπουν ένα άλλο σύγχρονο και πειστικό πολιτικό λόγο που να ανταποκρίνεται στην δυναμική των ανθρώπων της δημιουργίας και της παραγωγής. Των ανθρώπων που εκφράζουν ένα διαφορετικό μοντέλο άσκησης της πολιτικής. Της πραγματικής, της αγνής πολιτικής, που στον πυρήνα της έχει μόνο την προσφορά και την ανιδιοτέλεια. Των ανθρώπων που γαλουχήθηκαν με τις αξίες και τα οράματα της προσφοράς και της γνήσιας συμμετοχής στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου τους.
----------

ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ το κείμενο του νομαρχιακού συμβούλου Καρδίτσας Νίκου Καλιακούδα.
Μικρό και ουσιαστικό. Δεν θα διαφωνήσουμε με τίποτα.
Απλά θα πούμε ότι πίσω από την κάθε λέξη, την κάθε φράση του αρθρογράφου, κρύβονται ΠΟΛΥ συγκεκριμένα και ΓΝΩΣΤΑ ονόματα της αυτοδοίκησης.
Θα θέλαμε πολύ να δούμε γραμμένα αυτά τα ονόματα, αλλά από την άλλη, είναι και ένα "ΤΕΣΤ" για όλους εσάς, να αναρωτηθείτε και να απαντήσετε, να προβληματιστείτε γενικώς και ειδικώς, για να ΜΗΝ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΕΤΕ αυτούς που μέχρι τώρα ψηφίζατε, αυτούς που (χωρίς να θέλω να γενικεύσω) βουλιάξανε τους δήμους, ειδικά στο νομό της Καρδίτσας...
Έχουμε και λέμε:

1. Ποιοι «παζαρεύουν» τις «χρυσοφόρες καρέκλες» του δημάρχου ή του συμβούλου;

Μήπως ο δικός σας δήμαρχος; Μαύρο!! Στείλτε τον στο σπίτι του!!!


2. Ποιοι βρίσκονται "στον αντίποδα αυτού του «σάπιου» κατεστημένου";; Ποιοι διαθέτουν τις "αρχές και αξίες της «πραγματικής» αυτοδιοίκησης";; Στηρίξτε τους, ψηφίστε τους!! Και μην ακούτε κανέναν κομματάρχη, κανέναν βουλευτή...

Να μη συνεχίσουμε! Στην πορεία, το επόμενο διάστημα θα έχουμε να πούμε περισσότερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου