Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Γεμάτες οι λίμνες...


Χαίρονται στη Νομαρχία Καρδίτσας, που η αρδευτική περίοδος περατώθηκε, αφήνοντας πίσω δυο λίμνες με υψηλά τη στάθμη του νερού!
Κάνουν λόγο για την καλή συνεργασία της Νομαρχίας με τις υπηρεσίες της ως και με όλους τους εμπλεκόμενους με την άρδευση φορείς (δήμους, ΤΟΕΒ, αγρότες), καθώς και για την ορθή και λελογισμένη διαχείριση των νερών των 2 ταμιευτήρων (λίμνες Πλαστήρα και Σμοκόβου) σε όλη τη διάρκεια της  αρδευτικής περιόδου. Γι’ αυτό και ο θετικός απολογισμός, αποφαίνονται, που άφησε πίσω του τη στάθμη της λίμνης Πλαστήρα να είναι ένα μέτρο πιο πάνω από την ψηλότερη στάθμη της 50ετίας!!!

Καλά, θα μας κουφάνουν;
Είπαμε, εκλογές έρχονται, αλλά τόση ξεφτίλα μπροστά στα μάτια μας;
Ποια «λελογισμένη διαχείριση»; Απλά φέτος υπήρχαν νερά, από τις πολλές βροχές που έπεσαν όλο το χειμώνα και την άνοιξη. Κανένας δεν περίμενε ότι δεν θα είχαμε νερά αυτό το καλοκαίρι…


Οι συνολικές εκταμιεύσεις από τους 2  ταμιευτήρες για όλες τις χρήσεις  ήταν οι εξής:

Ταμιευτήρας  Πλαστήρα:
Από τον ταμιευτήρα Ν. Πλαστήρα εκταμιεύθηκαν 99,0 εκ.μ3. για την άρδευση. Επίσης εκταμιεύτηκαν στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα για τις ανάγκες της ύδρευσης άλλα 7,0 εκ. μ3 νερού. Συνολική εκταμίευση από τον ταμιευτήρα για όλες τις χρήσεις 106,0 εκ. μ3. Σημειώνεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε εκταμίευση 120,0 εκ. μ3 νερού.

Ταμιευτήρας Σμοκόβου:
Από τον ταμιευτήρα του Σμοκόβου εκταμιεύθηκαν  61,0 εκατ. μ3 για τις ανάγκες άρδευσης των κλειστών αρδευτικών δικτύων Λεονταρίου συνολικής έκτασης  18.000 στρεμμάτων, για την παροχέτευση νερού σε όλους τους εκκενωτές (Ίτολη, Ξηρόμεμμα, Μούλδερη, Τζαμούρτσα, στους (2) του Αγίου Βησσαρίου και στους 4 εκκενωτές του ανατολικού αγωγού στο νομό Φθιώτιδος).
Επίσης παροχετεύθηκε νερό από την υπερχείλιση στον  ανοιχτό χωμάτινο αγωγό του Λεονταρίου  και από τη σήραγγα εκτροπής του φράγματος στον ποταμό Σοφαδίτη (οικολογική  παροχή). Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε εκταμίευση 75 εκατ. μ3 νερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου