Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Δημοσιογραφική (μη) δεοντολογία...

Τι γίνεται τελικά με τη δημοσιογρφαική κοινότητα στη Θεσσαλία;
Αποκτήσαμε και "πρετεντέρηδες" στα θεσσαλικά τηλεοπτικά κανάλια;;;
Θα πάρει θέση η διοίκηση της Ένωσης Συντακτών του Βόλου (δυστυχώς του Βόλου κατάντησε να είναι κι όχι της Θεσσαλίας και Στερεάς. Και από το Βόλο ξεκινούν τα "πρετεντερικά" φαινόμενα που βλέπουμε στο TRT και όχι μόνο εκεί).

Τις προάλλες ο Πρετεντέρης κατήγγειλε προσωπικά τον Τσίπρα και τον Καρχιμάκη (;) ότι ευθύνονται για την οικονομική κατάσταση της χώρας!!!!
Και πριν λίγο, στο ΤΡΤ ο "πρετεντέρης" της Θεσσαλίας, κύριος (λέμε τώρα) Γιουρμετάκης, έριξε ευθύνες για την μεγάλη αποχή στις αυτοδιοικτικές εκλογές στην... Αριστερά!!! 

Ο εν λόγω "δημοσιογράφος" - μέλος της Ένωσης Συντακτών Βόλου (να μην ξεχνιόμαστε) σε κάποιο από τα προεκλογικά ντιμπέιτ είχε απευθύνει, με εντελώς απαξιωτικό ύφος, την εξής ερώτηση σε καλεσμένο του: "Εσύ γιατί κατεβαίνεις, αφού δεν θα βγεις"!!!! (Δείχνοντας ότι τον είχε καλεσμένο, μόνο ελέω νόμου, που ορίζει πως θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι υποψήφιοι).

Αυτό θα πει δημοσιογραφική δεοντολογία κύριοι της Ένωσης Συντακτών του Βόλου;;; Αυτό θα πει ενημέρωση των πολιτών για την οποία κόπτεστε ως επαγγελματίες δημοσιογράφοι;;

Επίσης, μήπως δεν γνωρίζετε τι γραφείο διαθέτει και διευθύνει στη Λάρισα ο εν λόγω δημοσιογράφος - μέλος σας;;; Μα το ξέρει ο κόσμος όλος (δημοσιογραφικός κι όχι μόνο)!!
Πόσο λοιπόν δημοσιογραφικά δεοντολογικό είναι ένας "επιφανής" δημοσιογράφος να είναι και ιδιοκτήτης διαφημιστικού γραφείου - και η Ένωση Συντακτών να τον καλύπτει πλήρως;;;

Έχουμε δει ΠΟΛΛΑ τέτοια φαινόμενα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Και στο ΤΡΤ, και στo ΑSTRA και στο Θεσσαλία tv. Έπεσε πολύ χρήμα (μαύρο χρήμα), περισσότερο από κάθε άλλη φορά... Αν ένας συνδυασμός και υποψήφιος δεν έριχνε μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ στα τοπικά κανάλια, περνούσε απαρατήρητος (πέρα από τη συμετοχή που ορίζει ο νόμος, και τα κανάλια υποχρεούνται να εφαρμόσουν για να μην πληρώσουν πρόστιμα).

Τα κανάλια που διαθέτουν και εφημερίδα και ραδιόφωνο, είχαν ενισχυμένη ταρίφα!!
Κατά τα άλλα, ο Ραγκούσης έβαλε όρια στα έξοδα των υποψηφίων!!!
Για τα μάτια του κόσμου. Για να μπορούν να "δουλεύουν" πιο άνετα οι εκδότες και οι καναλάρχες το "μαύρο" χρήμα των υποψηφίων - φυσικά οι "μικροί" υποψήφιοι που αντιπροσώπευαν μικρές ομάδες πολιτών δεν είχαν καμιά τύχη, αφού δεν είχαν λεφτά να δώσουν, για να περάσει κάποιο κείμενό τους σε  μια εφημερίδα και να μπορέσουν να απευθυνθούν στην κοινωνία του δήμου τους.

Ο "Καλλικράτης" έγινε για τα μεγάλα κόμματα και για τους πλούσιους υποψήφιους και εκείνους που είχαν πίσω τους εργολάβους (μεγάλων έργων φυσικά κι όχι... κηδειών). Και αυτοί είχαν ανοιχτές πόρτες σε κανάλια και εφημερίδες, κι όχι όσοι πραγματικά νοιάζονταν για τον τόπο τους αλλά δεν είχαν λεφτά να "ρουπώσουν" τους αχόρταγους εκδότες και καναλάρχες...

Για το θέμα, που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για τη δημοκρατία μας και το μέλλον μας, θα επανέλθουμε σύντομα. Γιατί η κρατούσα πολιτική (σύστημα, δικομματισμός) μαζί με τους "πρετεντέρηδες" και τους "γιουρμετάκηδες" που παίζουν τα παιχνίδια των ισχυρών (εκδοτών, καναλαρχών, εργολάβων, μεγαλο-επιχειρηματιών και λοιπών λεφτάδων), καθίστανται όλο και πιο επικίνδυνοι για την κοινωνία μας και την οικονομία της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου