Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Τσίπρας: Ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία νομιμοποίηση να παρακάμπτει τη δημοκρατία

 
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στο Αχελώος tv και το Μάκη Μάκκα, σχολίασε την συμφωνία σχετικά με το κούρεμα του ελληνικού χρέους, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, στα ερωτήματα που έθεσε προς τον κ. Βενιζέλο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ρευστότητα  Ασφαλιστικών ταμείων και το αίτημα του  για άμεση και έκτακτη σύγκληση της Βουλής.

Ο κ Αλέξης Τσίπρας σε άλλο σημείο της συνέντευξης με αφορμή την παρουσία του ανεξάρτητου βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή στη χθεσινή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Αγρίνιο απεύθυνε κάλεσμα, στο Kουμμουνιστικό Kόμμα, στους Oικολόγους Πράσινους και σε δυνάμεις  προερχόμενες από το ΠΑΣΟΚ,  να συγκροτήσουν ένα νέο συνασπισμό δυνάμεων ώστε όπως τόνισε να δημιουργήσουνε τις προϋποθέσεις μια νέας διακυβέρνησης που θα βγάλει την χώρα από το μνημόνιο.»

Ακολουθούν τα Βασικά σημεία της συνέντευξης του κ. Αλέξη Τσίπρα:
«Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς και αποσαφήνισε κάποιες από τις σκοτεινές πλευρές της συμφωνίας.
Νομίζω ότι όλες οι πλευρές δεν έχουν αποσαφηνιστεί και θα είναι αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης τις επόμενης ημέρες.
Ζήτησα από τον Υπουργό των Οικονομικών να αποσαφηνίσει κάποιες από τις σκοτεινές πλευρές της συμφωνίας για να έχουμε την καλύτερη και πληρέστερη δυνατή ενημέρωση.
Ζήτησα από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης να μου διευκρινίσει με ποιο τρόπο θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ποιοι θα είναι αυτοί που θα ελέγχουν αυτή την διαδικασία και κυρίως με ποιο τρόπο και σε ποιο χρόνο θα γίνει η επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών
Το δεύτερο σημείο που ζήτησα να αποσαφηνίσει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης είναι το θέμα των Ασφαλιστικών ταμείων, έχουμε μεγάλη ανησυχία για την μεγάλη πιθανότητα αδυναμίας των Ασφαλιστικών ταμείων να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις.
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης έδωσε μια διαβεβαίωση ότι καλυφθούν οι ανάγκες σε μισθούς και συντάξεις όμως όταν τα ασφαλιστικά ταμεία όταν όμως τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν μια περιουσία άνω από δέκα δις εγώ έχω παρά πολλά μεγάλα ερωτηματικά.
Υπάρχει η σκέψη μου είπε ο Υπουργός, μια σκέψη που είχαμε εμείς καταθέσει ως πρόταση. Εμείς είχαμε προτείνει αντί η δημοσία περιουσία και οι μετοχές των κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων να πάνε προς εκποίηση να περάσουν στην ιδιοκτησία των ταμείων να πάνε για μισθούς και συντάξεις. Ο Υπουργός μου είπε ότι αυτό το σκέφτονται.
Δεν ξερώ όμως σε πιο βαθμό το σκέφτονται και πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι τώρα.
Ζήτησα από τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να μεταφέρει στο Πρωθυπουργό το αίτημα μας για άμεση και έκτακτη σύγκληση της Βουλής. Έπρεπε να είχε γίνει ενημέρωση για τις εξελίξεις.
Βλέπουμε στην Γερμάνια η κυρία Μερκελ να συγκαλεί το γερμανικό κοινοβούλιο όχι για να ενημερώσει αλλά για να πάρει έγκριση για σχέδιο πού ήθελε να περάσει στην συνοδό κορυφής.
Εμείς κλιθήκαμε από τον Πρωθυπουργό για μια ενημέρωση λίγο μετά την ενημέρωση των καναλιών και εκδοτών του τύπου και όλο αυτό το διάστημα ανάμεσα την πρώτη και δεύτερη σύνοδο κορυφής ενημερωνόμασταν από τις εφημερίδες.
Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής δεν οδηγούν στην ανάπτυξη αλλά βυθίζουν την Ελλάδα βαθύτερα στην κρίση.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου, παντελώς απούσα από τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις, προσπαθεί τώρα να μας παρουσιάσει ως παράδεισο όλα όσα επί δύο χρόνια ξόρκιζε ως κόλαση.
Μας έβαλαν σε αυτή την εθνική περιπέτεια με χρέος περίπου στο 115% του ΑΕΠ.
Τώρα, στην καλύτερη περίπτωση, και μετά από 10 χρόνια θα μας βγάλουν φτωχούς, ταπεινωμένους, διαλυμένους και με χρέος 120% του ΑΕΠ.
Ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία νομιμοποίηση να παρακάμπτει τη δημοκρατία και να καταλύει τη λαϊκή κυριαρχία.
Ήρθε η ώρα ο ίδιος ο λαός μας να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και να επιβάλει τη κυριαρχία του.
Να επιβάλει τη μόνη δημοκρατική διέξοδο από την κρίση, να επιβάλει την άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε μια αξιοπρεπή στάση μέσα στην Βουλή και έσωσε την τιμή και αξιοπρέπεια των Ελλήνων Βουλευτών.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει μια ιστορία σημαντική προσφοράς, μας τιμάει η παρουσία στην σημερινή εκδήλωση.
Εμείς μιλάμε για την ανάγκη να φτιαχτεί ένα μεγάλο μέτωπο δυνάμεων και θα έχει στόχο την σωτηρία της ελληνικής κοινωνίας της ελληνικής οικονομίας και αυτό προϋποθέτει να άρουμε προκαταλήψεις να βρούμε αυτά που ενώνουν και να αφήσουμε αυτά που μας χωρίζουν.
Απευθυνόμαστε τόσο στο κουμμουνιστικό κόμμα, στους Οικολόγους Πράσινους, τόσο όμως και σε από τις δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από το ΠΑΣΟΚ παραμένοντας στις αρχές και αξίες του ΠΑΣΟΚ και λέμε ότι όλοι μαζί μπορούμε το λένε και οι δημοσκοπήσεις να αλλάξουμε τους συσχετισμούς και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μια νέας διακυβέρνησης της χώρας, ενός νέου συνασπισμού που θα βγάλει την χώρα από το μνημόνιο.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου