Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Σε ποιόν ανήκει η σημαία του Πολυτεχνείου;

Από το Κουτί της Πανδώρας 

Για πρώτη φορά στην ιστορία της καθιερωμένης πορείας του Πολυτεχνείου, η ιστορική αιματοβαμμένη σημαία της πύλης του Πολυτεχνείου δεν βρισκόταν στην κεφαλή της διαδήλωσης.
Η ολιγομελής ομάδα της νεολαίας της ΠΑΣΠ που έχει στην κατοχή της τη σημαία, που έπεσε από την πύλη του Πολυτεχνείου όταν εισέβαλε το τανκ το 1973, πορεύθηκε φέτος μόνη της μέσα από τους άδειους δρόμους της Αθήνας και μάλιστα συνοδεία αστυνομικών, μέχρι να φτάσει στην αμερικάνικη πρεσβεία.
Η σημαία που στολίζεται κάθε χρόνο με γαρύφαλλα φυλάσσεται στα γραφεία της ΠΑΣΠ εδώ και 35 χρόνια από μέλη της νεολαίας γιατί έτσι αποφασίστηκε από τον τελευταίο πρόεδρο της ΕΦΕΕ κ. Χρήστο Παπουτσή. Πόσο οξύμωρο μοιάζει σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη να είναι ο ίδιος άνθρωπος που κάποτε βαστούσε τη σημαία.

Στην Ελλάδα του Μνημονίου όλα έχουν μπερδευτεί και το αυτονόητο δεν μοιάζει καθόλου δεδομένο. Η σημαία σύμβολο της φοιτητικής εξέγερσης δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Ενώ ο συμβολισμός της είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρος από ποτέ η φετινή της «μοναχική» πορεία δείχνει πως πολλά μένουν ακόμη να αλλάξουν σε νοοτροπίες και «αυθαιρεσίες» που έρχονται από το παρελθόν.
Η πύλη του Πολυτεχνείου άνοιξε φέτος λίγο πριν από τις τρεις το μεσημέρι. Λίγος κόσμος απ’ έξω, λιγοστά χειροκροτήματα και άδειοι δρόμοι. Οι λιγοστοί φοιτητές της ΠΑΣΠ που κρατούσαν την σημαία ξεκίνησαν μόνοι. Αλλά όχι εντελώς μόνοι. Αστυνομική δύναμη συνόδευσε την ομάδα της ΠΑΣΠ μέχρι που έφτασε στην αμερικάνικη πρεσβεία. Ένας άχαρος ρόλος για τη νεολαία της κυβερνητικής παράταξης όταν το σύνολο της μεγάλης πορείας βρισκόταν σε απόσταση «ασφαλείας» από τη σημαία.
Φέτος για πρώτη φορά η υπουργός Παιδείας δεν κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο αφού όπως δήλωσε η ίδια: «Aρνούμαι να συμμετάσχω σε αυτή τη διαδικασία που συνιστά βαθιά προσβολή της ιστορικής μνήμης και μετατρέπει την ουσία και το νόημα της επετείου του Πολυτεχνείου σε θέαμα βίας και εντυπώσεων», ενώ ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης έκανε έντονη κριτική στην ΠΑΣΠ λέγοντας: «Η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου δεν είναι λάφυρο, δεν ανήκει σε καμία φοιτητική παράταξη. Ανήκει στο σύνολο του φοιτητικού και εργατικού κινήματος, ανήκει στον ελληνικό λαό. Η ιδιοποίηση της, συνιστά σφετερισμό μνήμης και προσβολή στον αντιδικτατορικό αγώνα».

(Σ.Σ. Βασικά η Διαμαντοπούλου δεν πάτησε στο Πολυτεχνείο φέτος για άλλους λόγους κι όχι γι' αυτούς που επικαλέστηκε στη δήλωσή της: Ήθελε να αποφύγει το γιαούρτωμα!!...)




Απάντηση της ΠΑΣΠ Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ

Παρακολουθούμε κι εμείς, όπως και πολλοί άλλοι σύντροφοί μας, την πρωτοφανή επίθεση που δέχεται φέτος η ΠΑΣΠ όσον αφορά το ζήτημα της Σημαίας του Πολυτεχνείου. Με έκπληξη καθένας παρατηρεί ότι οι άνθρωποι από τους οποίους η ΠΑΣΠ δέχεται την επίθεση αυτή είναι άνθρωποι που κάθε άλλο παρά κοντά είναι στα προβλήματα του σύγχρονου Πανεπιστημίου, στις έννοιες του φοιτητή και σπουδαστή.
Η σχέση τους, ή η μη σχέση τους, με το Πανεπιστήμιο του σήμερα, δεν είναι αποποίημα της φαντασίας μας. Δεν είναι δυνατόν σήμερα, τις ημέρες που γκρεμίζεται συθέμελα το πολιτικό σύστημα το οποίο σαθρώς οικοδόμησαν οι ίδιοι που επιτήθενται και η γενιά τους, να στοχοποιείται η πιο υγιής φωνή του φοιτητικού συνδικαλισμού στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο.
Ξέρουμε που θα πάει αμέσως το μυαλό σας. «Ποια ΠΑΣΠ; Το φερέφωνο του ΠΑΣΟΚ στο Πανεπιστήμιο;» . Αυτό είναι το πιο εύκολο πράγμα να πείτε και να το κόψετε εκεί. Η αλήθεια όμως βρίσκεται αλλού. Δυστυχώς για εσάς και για όσους θέλουν να το παίζουν τιμητές ενός ανώτερου ή ανώτατου πολιτικού συστήματος, η ΠΑΣΠ είναι πιστή σε αρχές και ιδανικά που δεν ξεπερνιόνται έτσι εύκολα, και δεν εφθάρη ποτέ από την εξουσία γιατί εμάς τους ΠΑΣΠίτες η αλλαγή του ΠΑΣΟΚ μας βρήκε απέναντι. Αποκηρυγμένοι, ευτυχώς, από το ΠΑΣΟΚ, απαλλαγμένοι, ευτυχώς, από στεγανά και εξαρτήσεις θα είμαστε «εκεί», όχι για εσάς, γιατί ποτέ δεν μας ένοιαζε, αλλά για όλους εκείνους που δεν χωράνε σε στεγανά, για αυτούς που ο στείρος αρνητισμός και η αλληλοσυγκρουόμενη γενικότητα απέναντι σε σαφή ερωτήματα τους κούρασε. Για αυτούς που δεν στέκονται αναχώματα στην πρόοδο αλλά με επιχειρήματα την κυνηγάνε, η ΠΑΣΠ θα είναι εκεί.
Διαφωνούμε με το ΠΑΣΟΚ σε μια σειρά ζητημάτων, τα οποία δεν θα παρουσιάσουμε-αναλύσουμε γιατί προφανώς δεν σας ενδιαφέρει. Και φαίνεται ότι δεν σας ενδιαφέρει γιατί όσον αφορά την ΠΑΣΠ ή παρουσιάζετε ανακρίβειες ή τη μισή αλήθεια.
Ναι, έχουμε δει δικά σας, και όχι μόνο δικά σας, ρεπορτάζ για τον φοιτητικό συνδικαλισμό και το πόσο κακές φαίνονται οι Παρατάξεις, πόσο κακός παρουσιάζεται ο φοιτητικός συνδικαλισμός. Το ψάρι όμως βρωμάει από το κεφάλι και δεν νομίζω να πιστεύετε πως κουμάντο σε όλα τα Πανεπιστήμια κάνουμε εμείς. Όπως σε ό,τι σχεδόν υπάρχει γύρω μας με τη μορφή ομάδας, υπάρχουν παθογένειες. Υπάρχουν πιθανώς σχήματα που έσφαλαν. Θέλετε όμως να μιλήσουμε για διεφθαρμένους δημοσιογράφους;
Όσον αφορά το ζήτημα της Σημαίας η θέση της ΠΑΣΠ είναι ξεκάθαρη. Όταν και αν ξανασυσταθεί η ΕΦΕΕ θα παραδοθεί η Σημαία την αμέσως επόμενη στιγμή στο Κεντρικό της Συμβούλιο. Για την μη επανασύσταση της ΕΦΕΕ για ευθύνες μην προστρέχετε στην ΠΑΣΠ, αλλά στην Αριστερά την οποία θολά προμοτάρετε βάλλοντας κατά της ΠΑΣΠ. Από την άλλη δεν νομίζουμε να υπάρχει φοιτητής ακόμα και μέλος παράταξης διαφορετικών πεποιθήσεων (πλην ίσως γνωστής συντηρητικής Παράταξης) που πιστεύει ότι η σημαία ανοίκει περισσότερο στη Βουλή και σε μουσεία παρά στη μεγαλύτερη προοδευτική παράταξη των Πανεπιστημίων. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε ικανοί να διαφυλάττουμε την ακεραιότητα της σημαίας 30 και πλέον χρόνια σε 2 επίπεδα. Πρώτον κυριολεκτικά η σημαία παραμένει ανέπαφη παρά τις άπειρες επιθέσεις που έχουμε δεχθεί από εξωπανεπιστημιακά και παρακρατικά στοιχεία και δεύτερον τιμάμε και σεβόμαστε στο έπακρον τα ιδανικά που πρεσβεύει αυτό το σύμβολο.
Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω απορίες. Αυτό είναι απλά για μερική αποκατάσταση της αλήθειας.
ΠΑΣΠ Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου