Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η κυβέρνηση Παπαδήμου


Τα καθοριστικά διλήμματα για την πορεία της χώρας και τις επιλογές της, εντός ΕΕ και ΟΝΕ ή στο περιθώριο των εξελίξεων, αναμένεται να περιγράψει τις αμέσως επόμενες ημέρες ο Πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος. 
Υπό το πρίσμα των τελευταίων ευρωπαϊκών αποφάσεων και καθώς για την ελληνική κυβέρνηση τα πάντα κινούνται στην κόψη του ξυραφιού, ο κ. Παπαδήμος, αφότου ενημερώσει τις αμέσως επόμενες ημέρες τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και τους πολιτικούς αρχηγούς, αναμένεται να περιγράψει την αναγκαιότητα συντεταγμένης πορείας, εθνικής ομοψυχίας και παραμερισμού των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.


Αναπροσδιορισμός του ρόλου της κυβέρνησης
Εν όψει αυτών, καταλυτικά επέδρασε η παρέμβαση του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου, ο οποίος με άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής επέστησε την προσοχή στους κινδύνους της περιόδου και ζήτησε παράταση του βίου της κυβέρνησης, προκειμένου αυτή να προωθήσει το έργο της και να διασφαλίσει την ομαλή πορεία της χώρας στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Επειτα από αυτή την παρέμβαση, σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε χθες η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία σε εκτενές άρθρο που δημοσιοποίησε μέσω της ιστοσελίδας της, τόνισε ότι «ο κρίσιμος χρόνος είναι τώρα και όλοι θα κριθούμε», ενώ επισήμανε: «Η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να διαθέτει όλα τα απαιτούμενα χρονικά περιθώρια, ώστε να υλοποιήσει ένα σύνολο εξαιρετικά δύσκολων και άμεσων στόχων». Σημείωσε παράλληλα πως «ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει (τουλάχιστον από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση) την επιλογή ανασχηματισμού, στελέχωσης της κυβέρνησής του, χωρίς αποτύπωση κομματικών σχεδιασμών και με διεύρυνση της σημερινής στήριξης. Να συμμετέχουν οι πλέον κατάλληλοι και ικανοί, οι οποίοι αναπόσπαστοι από οποιοδήποτε άλλο έργο ή βλέψεις θα ασχοληθούν με τα αντικείμενα αρμοδιότητας τους. Δεν υπάρχει υπουργείο και χώρος που τα άμεσα προβλήματα δεν είναι τεράστια».

Ανάλογη παρέμβαση έγινε και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠαΣοΚ, κ. Π. Ευθυμίου, ο οποίος σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό real fm σημείωσε πως η κυβέρνηση Παπαδήμου θα πρέπει να παραμείνει έως ότου τελειώσει η κρίση στην Ευρώπη, προκειμένου η Ελλάδα να σταθεροποιηθεί οικονομικά.

Αναστολή εξελίξεων στο ΠαΣοΚ;
Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται ότι οι τόνοι των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων στο ΠαΣοΚ θα πέσουν αν και από κάποιες πλευρές εξακολουθεί να προτάσσεται ως μείζον ζήτημα η παραμονή ή μη του κ. Παπανδρέου στην ηγεσία του κόμματος.
Σχετική συζήτηση αναμένεται να γίνει στην επικείμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που πιθανώς θα συγκληθεί εντός της εβδομάδος. Μερίδα στελε΄χων φέρονται αποφασισμένα να επιμείνουν στην αποχώρηση του κ. Παπανδρέου αν και υπό τις γενικότερες συνθήκες μία τπέτοια συζήτηση σε αυτή τη φάση δεν αποκλείεται να παραμείνει εντός των τεσσάρων τοίχων της Ιπποκράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου