Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Αποστάσεις Ε. Βενιζέλου από την πολιτική που ασκεί!


Αλ. Τσίπρας: Αντιφατικό να παραδέχεσαι το έγκλημα, συνεχίζοντας να το διαπράττεις

Με το μυαλό στα ενδοκυβερνητικά μέτωπα και τον εσωκομματικό αγώνα είναι οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ. Αρκούσε μόνο μία φράση του Αλέξη Τσίπρα, χθες στη Βουλή, για να αρχίσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος να αναλύει, να εξηγεί και κυρίως να παίρνει αποστάσεις από την πολιτική που ασκεί, προκειμένου να φιλοτεχνήσει πιο φιλολαϊκό προφίλ.

"Το πρόβλημα της κυβέρνησης δεν είναι η αφωνία αλλά η πολυφωνία και οι παραφωνίες και η διάλυση και η έλλειψη στρατηγικής", είπε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και ο υπουργός Οικονομικών ξεκίνησε τις διευκρινίσεις: "στο υπουργικό συμβούλιο πρέπει να ακούγονται απόψεις, δυστυχώς όμως στη χώρα μας ενοχοποιούνται πολιτικά τα πάντα, ακόμα και η ανταλλαγή απόψεων", είπε, δήλωσε ότι στηρίζει πλήρως την κυβέρνηση, ότι συμφωνεί και στις εκτιμήσεις και στην πολιτική με τον πρωθυπουργό και ότι χρειάζεται "συνοχή και εθνική αντίληψη", γιατί "καταβυθιζόμαστε στην ίντριγκα και την παραπολιτική".

Δεν εφαρμόζω τις πολιτικές μου!
"Έλεος, αφήστε τη χώρα να ονειρευτεί, να αναπνεύσει. Ας μην τα μετράμε με τα σταθμά μιας ξεπερασμένης πολιτικής", είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι "ανέλαβα γνωρίζοντας ότι δεν θα εφαρμόσω τις δικές μου στρατηγικές στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, Μακάρι να μου δοθεί στο μέλλον αυτή η δυνατότητα. Διαχειρίζομαι μία κατάσταση ανάγκης". Ισχυρίσθηκε μάλιστα ότι "δεν επρόκειτο να κόψουμε το ρεύμα σε κανένα πολίτη που έχει ανάγκη"!
"Εσείς δεν είστε ο εμπνευστής αυτού του αντισυνταγματικού, αλλά κατάφωρα απάνθρωπου μέτρου, όπως το χαράτσι; Τώρα τι μας λέτε; Ότι εκ των υστέρων ανακαλύψατε ότι οι επιλογές που με πάθος υπερασπιστήκατε οδηγούν τη χώρα στον γκρεμό;", του απάντησε ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας τη "μεγάλη αντίφαση να παραδέχεται κανείς το έγκλημα, αλλά να συνεχίζει να το διαπράττει".
Ο Ε. Βενιζέλος είπε πως "όποιος υπόσχεται εύκολες λύσεις και το κάνει αυτό γιατί έχει προσωπικούς στόχους δεν κινείται στο επίπεδο των περιστάσεων", διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν εννοεί τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά "μεγαλύτερα κόμματα". "Αποκατέστησε" ακόμη την έννοια του εξουθενωμένου, ισχυριζόμενος ότι ήθελε να πει πως "ότι συμπάσχω με τους Έλληνες πολίτες που έχουν εξουθενωθεί από την κατάσταση και μακάρι να τους  απαλλάξω από ένα μικρό μέρος του βάρους" και ότι εκείνος έχει μεγάλα ψυχικά αποθέματα.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έμφαση στην αποτυχία της οικονομικής πολιτικής του μνημονίου και επέκρινε τον Λουκά Παπαδήμο ότι στη Σύνοδο Κορυφής "συντάχθηκε με το σχέδιο Μέρκελ-Σαρκοζί που μεταμορφώνει την Ευρωζώνη σε δημοσιονομική φυλακή για τις χώρες του νότου, σε αναμορφωτήριο για τις απείθαρχες χώρες". Υπενθύμισε δε τα αποτελέσματα του Μνημονίου:
-η ύφεση είναι κοντά στο 7%, ενώ το Μεσοπρόθεσμο έλεγε ότι θα ήταν κάτω από 5% και το Μνημόνιο ότι θα είχαμε ανάπτυξη 0,8%.
-η ανεργία αντί να είναι στο 14%, υπερβαίνει το 20%.
-ο πληθωρισμός αντί να είναι στο 1,9%, είναι 4,7%.
-το έλλειμμα δεν πέφτει κάτω από το 10%.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το PSI ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι "κρίσιμο ζήτημα" αν θα κλείσει στο 8% όπως θέλουν οι δανειστές ή στο 4%, αν "θα μετατραπεί το σύνολο του χρέους στο αγγλοσαξωνικό δίκαιο ή θα υπάρξει διασφάλιση του ότι δεν θα μας πάρουν ολόκληρη τη χώρα σε περίπτωση αστοχίας". "Δεν μπορεί να το διαχειρίζεται μια κυβέρνηση η οποία δεν έχει νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό και μάλιστα εν κρυπτώ χωρίς να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι στόχοι, ποιοι το εναλλακτικό σχέδιο", πρόσθεσε.

Θετικές ενδείξεις για PSI, τέλος στο κώδικα βιβλίων
Ο Ε. Βενιζέλος απάντησε με εκτιμήσεις και υποσχέσεις. Είπε ότι οι ενδείξεις από τις διαβουλεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων είναι θετικές, ενώ για το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων ανέφερε: "δεν προβλέπεται καμία μείωση μισθών ή συντάξεων, ούτε αύξηση φορολογικών συντελεστών", υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθεί ο προϋπολογισμός του 2011 και του 2012. Είπε χαρακτηριστικά ότι "μπροστά στα μέτρα που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός", τα μέτρα που θα επιβληθούν τριετία 2013 -2015 "δεν είναι απολύτως τίποτα", διότι θα πρόκειται για διαρθρωτικές αλλαγές.
Ακολούθως, απαντώντας σε ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη για τον συμψηφισμό του ΦΠΑ μεταξύ του δημοσίου και των επιχειρήσεων, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την κατάργηση του κώδικα βιβλίων με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Η πρόεδρος της ΔΗΣΥ αναφέρθηκε στις καταγγελίες του πρώην γενικού γραμματέα πληροφοριακών συστημάτων Διομήδη Σπινέλη για την "είσπραξη" προστίμων με το σύστημα 4 για τον φορολογούμενο - 4 για τον εφοριακό - 2 για το κράτος. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι επικοινώνησε ο ίδιος με τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη και του έδωσε εντολή να ξεκινήσει έρευνα, ενώ κάλεσε τους πολίτες να κάνουν καταγγελίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου