Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

ΣΟΚ: καπέλο έως και 33% στο χαράτσι της ΔΕΗ το 2012

Αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα

Ενώ πολλοί καταναλωτές της ΔΕΗ δεν έχουν προλάβει να εξοφλήσουν καν τη δεύτερη δόση για το χαράτσι του 2011, θα πρέπει να πάρουν ξανά το κομπιουτεράκι τους για να υπολογίσουν τo αύξημένο ποσό που θα πληρώσουν το 2012 για το συγκεκριμένο φόρο.
Και αυτό γιατί, τα μέτρα που πρότεινε η Τρόικα στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα η πρόταση για αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 25% με αναδρομική ισχύ από την 1/1/12, οδηγούν σε νέες αυξήσεις του φόρου για τα ακίνητα που πληρώνουμε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και των υπολοίπων πάροχων ηλεκτρικού ρεύματος, που φτάνουν έως και 33%.
Το χειρότερο όλων είναι ότι για μία ακόμη φορά την μεγαλύτερη επιβάρυνση θα την υποστούν οι χαμηλές εισοδηματικά τάξεις, αφού στις ακριβές περιοχές οι τιμές δεν θα υποστούν σχεδόν  καμία μεταβολή.
     Για να υπολογιστεί λοιπόν το χαράτσι της ΔΕΗ, η Ελλάδα διαιρείται σε «ζώνες» ανάλογα με τις αντικειμενικές αξίες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή. Η πρώτη ζώνη (όπου εφαρμόζεται το μικρότερο τέλος (από 3 έως 3,75 ευρώ το τετραγωνικό) περιλαμβάνει τις περιοχές όπου η αντικειμενική τιμή της εφορίας δεν ξεπερνάει τα 500 ευρώ το τετραγωνικό. Η δεύτερη ζώνη, περιλαμβάνει τα ακίνητα με τιμή από 501 έως 1000 ευρώ το τετραγωνικό, η τρίτη τα ακίνητα με τιμή από 1001 έως 1500 ευρώ το τετραγωνικό κ.ο.κ.
    Η αύξηση των τιμών ζώνης, θα οδηγήσει, μοιραία, εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα σε διαφορετική ζώνη. Έτσι, το χαράτσι της ΔΕΗ θα υπολογίζεται αυτόματα με υψηλότερη τιμή ανά τετραγωνικό. Τα μοναδικά ακίνητα που δεν κινδυνεύουν είναι αυτά στο Παλαιό Ψυχικό, στην Φιλοθέη, στην Ηρώδου Αττικού και στην Σαντορίνη καθώς εκεί, η τιμή ζώνης είναι ούτως ή άλλως υψηλότερη των 5000 ευρώ οπότε δεν υπάρχει άλλο υψηλότερο κλιμάκιο.
  
    Τα παραδείγματα που ακολουθούν, δείχνουν ποιος είναι ο κίνδυνος των νέων επιβαρύνσεων:
•    Ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών στις φθηνότερες περιοχές του Βύρωνα, επιβαρύνεται σήμερα το πολύ με 500 ευρώ και αυτό στην περίπτωση που είναι νεόδμητο. Κι αυτό διότι η τιμή ζώνης είναι 950 ευρώ. Αρκεί μια μικρή αύξηση της τιμής ζώνης ώστε αυτή να περάσει τα 1000 ευρώ. Αυτομάτως το χαράτσι θα αυξηθεί κατά 33%. Ακόμη και αν το διαμέρισμα είναι ηλικίας 40 ετών, θα πληρώσει για το 2012 500 ευρώ αντί για 400 ευρώ που πλήρωνε μέχρι σήμερα. Αντίστοιχες θα είναι οι επιβαρύνσεις σε περιοχές όπως η Νέα Φιλαδέλφεια, το Καματερό, ο Ταύρος,

•    Ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών σε μια μεσαία περιοχή (π.χ στις φθηνότερες ζώνες του Αλίμου του Ελληνικού,  του Ζωγράφου, της Ηλιούπολης, των Μελισσίων της Νέας Πεντέλης, της Νέας Ερυθραίας, του Χολαργού) πληρώνει σήμερα από 500 έως 625 ευρώ ανάλογα με την ηλικία του ακινήτου. Το χαράτσι, θα αυξηθεί κατά 20% και για το συγκεκριμένο διαμέρισμα θα επιβάλλεται φόρος από 600 έως 750 ευρώ.

Τους αναλυτικούς πίνακες με τις αυξήσεις θα τους βρείτε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου