Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Λήγουν προθεσμίες για φόρους...

Συνεχίζονται τα χαράτσια για τα ακίνητα: έρχονται ΕΤΑΚ για το 2009 και Φόρος ακίνητης περιουσίας για το 2010 και 2011!!! Τελικά, πόσες φορές θα μας φορολογήσουν τα σπίτια μας;;

Τη δόση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου επί των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης, έπρεπε να καταβάλουν μέχρι την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου οι υπόχρεοι, καθώς έληξε η σχετική προθεσμία για την καταβολή της δόσης του Δεκεμβρίου, μετά την παράταση που δόθηκε. Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου εξάλλου θα πρέπει να καταβληθεί η επόμενη δόση.


Για το φόρο εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2011 και που δεν καταβλήθηκε μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, οι υπόχρεοι έπρεπε να την καταβάλουν μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.
Επίσης πρέπει να πληρώσουν οι υπόχρεοι το φόρο για την εκπρόθεσμη υποβολή χωρίς πρόστιμα, δηλώσεων που δεν είχαν υποβληθεί στο παρελθόν, για κάθε είδους φορολογία (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, κληρονομικών, δωρεών κ.λπ.). Η προθεσμία μετά την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών έληξε και αυτή στις 20 Ιανουαρίου.
Τις επόμενες ημέρες η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αρχίσει να στέλνει τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων του 2009 (σε όσους φορολογούμενους δεν το έχουν λάβει), ενώ μετά ακολουθεί ο «λογαριασμός» του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και 2011.

Εξαιρούνται οι κοινόχρηστοι 
χώροι πολυκατοικιών
από το ΕΕΤΗΔΕ

Από τις 20 Ιανουαρίου και μέχρι 31 Μαρτίου η ΔΕΗ θα ανοίξει το ηλεκτρονικό της σύστημα, προκειμένου να περαστούν οι διορθώσεις που έχουν γίνει στους Δήμους για το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ), ενώ οι διορθώσεις αυτές θα φανούν με τους επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ του τρέχοντος έτους. Οι δημότες-φορολογούμενοι πρέπει να σπεύσουν, να κάνουν τις διορθώσεις που θέλουν, διαφορετικά, εφόσον παρέλθει η προθεσμία, τις τυχόν μειώσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ δεν πρόκειται να τις έχουν εντός του 2012.
Ωστόσο οι διορθώσεις που γίνονται στα τετραγωνικά ή στον υπολογισμό του ποσού του χαρατσιού και οι τυχόν επιστροφές ποσών που θα προκύψουν, θα συμψηφιστούν με το χαράτσι, που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι για το 2012 και όχι με τον λογαριασμό της ΔΕΗ που αφορά καταναλώσεις του τελευταίου διμήνου ή τετραμήνου (εκκαθαριστικός) του 2011.
Ο νόμος 4021/11 και η υπουργική απόφαση 1211/2011 ορίζουν ότι το Ειδικό Τέλος Ακινήτων υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία της βάσης πληροφοριών που είχε η ΔΕΗ στις 17 Σεπτεμβρίου του 2011, από τα στοιχεία που είχαν χορηγήσει έως τότε οι δήμοι. Η οποιαδήποτε μεταβολή έγινε από τους δήμους στα στοιχεία αυτά μετά τις 17 Σεπτεμβρίου, ακόμα και αν είναι αιτιολογημένη,  πρόκειται να συνυπολογιστεί στον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ που θα εκδοθούν και θα αφορούν καταναλώσεις του 2012 και όχι του 2011.
Ανάλογη πολιτική εξάλλου είναι αναγκασμένες να εφαρμόσουν και οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής ηλεκτρισμού, που δραστηριοποιούνται στην αγορά.
Εξάλλου ακόμα και αν διορθωθεί μία λάθος εγγραφή, στα τετραγωνικά από το Δήμο ή στον συντελεστή παλαιότητας του σπιτιού, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα πρέπει να πληρώσει και τις δύο δόσεις με το λαθεμένο ποσό, ανεξάρτητα αν παραλάβει τον λογαριασμό της ΔΕΗ με τη δεύτερη δόση αυτό το μήνα ή τον επόμενο και να περιμένει να συμψηφιστεί η επιστροφή με τις πέντε δόσεις του Ειδικού Τέλους Ακινήτων του 2012.
Μετά τη διακοπή του ρεύματος και εφόσον δεν εξοφληθεί το Τέλος εντός 20 ημερών, τότε διαγράφεται η απαίτηση από τον πελάτη-υπόχρεο, σε ό,τι αφορά το  χαράτσι και ενημερώνεται το ελληνικό Δημόσιο σχετικά με την οφειλή, ώστε να μεριμνήσει η Εφορία πλέον για την είσπραξή του, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα για την είσπραξη Δημοσίων Εσόδων.
Η επανασύνδεση του ρεύματος μετά τη διαγραφή της απαίτησης δεν μπορεί αν γίνει, αν δεν προσκομιστεί βεβαίωση εξόφλησης του χαρατσιού από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. Η Εφορία ωστόσο από την πλευρά της για να δώσει τη βεβαίωση εξόφλησης, θα περνάει «από κόσκινο» τους καταναλωτές, για ενδεχόμενες οφειλές προς το Δημόσιο. Σε περίπτωση που δεν εξοφλούνται οι υπόλοιπες οφειλές, δεν θα δίδεται η βεβαίωση.
Υπενθυμίζεται ότι για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται υπ’ όψιν η αντικειμενική τιμή ζώνης του ακινήτου (συντελεστής ειδικού τέλους) και ο συντελεστής παλαιότητας του κτιρίου.
Ο συντελεστής ειδικού τέλους, όπως ορίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών, είναι: 0,5 ανά τ.μ. για τις ευπαθείς ομάδες, 3 ευρώ ανά τ.μ. για τιμή ζώνης μέχρι 500 ευρώ, 4 ευρώ για τιμή ζώνης από 501-1000 ευρώ, 5 ευρώ για τιμή ζώνης από 1001 μέχρι 1500 ευρώ, 6 για τιμή ζώνης από 1501 μέχρι 2000 ευρώ, 8 για τιμή ζώνης από 2001 μέχρι 2500 ευρώ το τ.μ, 10 για τιμή ζώνης από 2501 μέχρι 3000 ευρώ το τ.μ., 12 από 3001 μέχρι 4000 ευρώ το τ.μ., 14  με τιμή ζώνης από 4001 μέχρι 5000 ευρώ και 16 με τιμή ζώνης από 5001 ευρώ το τ.μ. και άνω.
Ο συντελεστής παλαιότητας είναι: Από 20 μέχρι 25 έτη 1,05, από 15 μέχρι 19 έτη 1,1, από 10 μέχρι 14 έτη 1,15, από 5 μέχρι 9 έτη 1,2 και μέχρι 4 έτη 1,25.
Το τέλος επιβάλλεται στον κύριο του ακινήτου ή στον επικαρπωτή. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής καθενός επιμερίζεται και το τέλος. Υπόχρεος για την καταβολή είναι ο χρήστης του ακινήτου, ο οποίος το καταβάλλει μαζί με το λογαριασμό κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν ο χρήστης είναι μισθωτής, με την καταβολή επέρχεται αυτοδικαίως συμψηφισμός με οφειλόμενα ή μελλοντικά μισθώματα.
Η ΔΕΗ γνωρίζει τα στοιχεία παλαιότητας των ακινήτων, γιατί χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας.
Οι κοινόχρηστοι χώροι των πολυκατοικιών εξαιρούνται από το ειδικό τέλος ακινήτων.
Η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος δεν επιτρέπεται, αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου