Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Ναόμι Κλάιν: Το Δόγμα του Σοκ στην Ελλάδα

"Η Ελλάδα αναφέρεται ως ένα έθνος παιδιών που πρέπει να τους πάρουν τα κλειδιά του αυτοκινήτου"...

Στη φράση αυτή αποτυπώνει τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας η γνωστή καναδή δημοσιογράφος Ναόμι Κλάιν, συγγραφέας του διεθνούς best seller "Το Δόγμα του Σοκ", στο οποίο αναλύει την άνοδο του καπιταλισμού της καταστροφής.


Σε συνέντευξή της -στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ "Catastroika", το οποίο γυρίστηκε από τους συντελεστές του γνωστού ντοκιμαντέρ "Debtocracy" (Α. Χατζηστεφάνου, Κ. Κιτίδη)-, η Ναόμι Κλάιν μιλάει για τον "ξεκάθαρο πόλεμο των αγορών με τη δημοκρατία".

"Αυτό που περνάει τώρα η Ελλάδα μοιάζει σε κάποιο βαθμό με αυτό που πέρασε η Ν. Κορέα κατά την ασιατική οικονομική κρίση. Στη Ν. Κορέα βρίσκονταν εν μέσω εκλογών και το ΔΝΤ ανάγκασε όλους τους υποψήφιους για την προεδρία να υπογράψουν ότι θα υποστηρίξουν τη συμφωνία μαζί του", αναφέρει.

Και προσθέτει: "Στην ουσία ακύρωσαν το νόημα των εκλογών: ό,τι και να ψηφιστεί δεν έχει σημασία, η συμφωνία δεν αλλάζει. Γιατί ανησυχούσαν μήπως αυτός με τον οποίο διαπραγματεύονταν δεν είχε αρκετή πολιτική ισχύ ώστε να επιβάλει τη συμφωνία και ότι θα έχανε τις εκλογές".

Η Ναόμι Κλάιν τονίζει ότι "το σχέδιο του νεοφιλελευθερισμού είναι να απαξιώσει τη δημοκρατία".

"Οι αγορές θέλουν ασφάλεια. Την ασφάλεια ότι οι εκλογές δεν θα επιφέρουν καμία αλλαγή στο επιχειρηματικό status quo", υπογραμμίζει.

Όπως τονίζει: "Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ειπωθεί η ιστορία του νεοφιλελευθερισμού ως η ιστορία του πώς να δεθούν τα χέρια της δημοκρατίας, ώστε να μην μπορεί να αλλάξει πραγματικά την οικονομία".

Δείτε παρακάτω το απόσπασμα:


http://vimeo.com/35502747



Τί είναι το "CATASTROIKA";

Οι δημιουργοί του Debtocracy, του ντοκιμαντέρ που είδαν τουλάχιστον δύο εκ. άνθρωποι, επιστρέφουν με μια νέα παραγωγή. Η CATASTROIKA αναζητά τις συνέπειες από την ολοκληρωτική εκποίηση μιας χώρας.

Εξετάζοντας παραδείγματα ιδιωτικοποιήσεων και απορρύθμισης στις πιο αναπτυγμένες χώρες της Δύσης προσπαθεί να προβλέψει τι θα συμβεί αν το ίδιο μοντέλο εφαρμοστεί σε μία χώρα υπό καθεστώς επιτήρησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου