Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Μανώλης Γλέζος: “Όλοι μαζί να σηκώσουμε τη σημαία της εθνικής ταυτότητας”

«Στα σχολεία τα παιδιά με ρωτούν αν σήμερα θα κατέβαζα τη σημαία. Και λέω ότι σήμερα δεν υπάρχει καμία ανάγκη να υποστείλουμε  τη σημαία. Όλοι μαζί, όμως,  θα πρέπει να βγάλουμε τη σημαία της καταπίεσης και να σηκώσουμε τη σημαία της εθνικής ταυτότητας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό  καθήκον όλων των Ελλήνων».

Αυτά αναφέρει  σε συνέντευξή του στην «Φωνή της Σερβίας» ο θρυλικός Έλληνας επαναστάτης και εθνικός ήρωας –σημειώνει το σερβικό δημοσίευμα-, ο αριστερός πολιτικός και συγγραφέας Μανώλης Γλέζος που το 1941, αφαίρεσε τη ναζιστική σημαία με τη σβάστικα από την Ακρόπολη και ήταν η πρώτη ελληνική αντιστασιακή κίνηση που έδωσε το έναυσμα για τον αγώνα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε όλη την Ευρώπη.
Ο Γλέζος σήμερα μαζί με τον διάσημο συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ίδρυσαν ένα κίνημα το «ΕΛ.ΛΑ.ΔΑ.», που συμμετέχει ενεργά στην εκστρατεία «κατά της αποδοχής των νέων δανείων από την ΕΕ και το ΔΝΤ και κατά της κυβέρνησης που επιβλήθηκε από τους ξένους», γράφει το δημοσίευμα.
Στη συνέντευξή του ο Μανώλης Γλέζος, στη δημοσιογράφο Σάντρα Μίλετιτς, αναφέρεται για τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα που ανέρχονται στα 162 δις ευρώ και τα οποία δεν έχουν αποδοθεί στην Ελλάδα.
Στην ερώτηση της δημοσιογράφου γιατί λέει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει εθνική κυριαρχία, ο  90χρονος Μανώλης Γλέζος θα απαντήσει:
«Δεν έχουμε ανάγκη από ‘σωτήρες’. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα μιας χαρακτηριστικής περίπτωσης.  Όταν κατά την επανάσταση του 1821 οι χώρες της Ευρώπης είδαν ότι η επανάσταση είχε ριζώσει, ήρθαν να βοηθήσουν. Η βοήθεια ήταν να της δώσουν πίστωση. Το δάνειο εκείνο εξοφλήθηκε μόλις πριν από 12 χρόνια. Από το τότε, από το 1821. Η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να αποφασίσει για τον εαυτό της, άλλοι έπαιρναν αποφάσεις για αυτήν. Έτσι και σήμερα, ένα σημαντικό πρόβλημα για την Ελλάδα είναι η εθνική κυριαρχία. Οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ελληνικής κυβέρνησης. Όσο για το στρατό, είμαστε πλήρως εξαρτώμενοι από τους ξένους. Τώρα όσον αφορά τα οικονομικά θέματα εξαρτώμεθα από την τρόϊκα, άλλοι αποφασίζουν και παίρνουν πολιτικές αποφάσεις, η Ελλάδα βρίσκεται υπό της αρχής των ξένων.
Το κύριο ζητούμενο σήμερα είναι εθνική κυριαρχία, η Ελλάδα να γίνει ένα ανεξάρτητο κράτος και να πάρει η ίδια τα πράγματα στα χέρια της. Και αν η Ευρώπη θέλει να σταθεί στα πόδια της πρέπει να υπάρχουν ανεξάρτητες χώρες που να συνεργάζονται μεταξύ τους, που να μπορούν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους, μόνες τους».
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου