Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Όλοι εναντίον όλων στη "δεξιά πολυκατοικία"

Σε υψηλούς τόνους η προεκλογική αντιπαράθεση στη «γαλάζια πολυκατοικία». Το βασικό πρόβλημα της Ν.Δ. παραμένει η συσπείρωση των παραδοσιακών ψηφοφόρων, μιας και η ηγεσία βρίσκεται αντιμέτωπη με το σενάριο να συγκεντρώσει ποσοστό χαμηλότερο από το 2009. Οι διαρροές κυρίως προς τους «Ανεξάρτητους Ελληνες» δεν φαίνεται να ανακόπτονται και γι' αυτό ήδη η Λ. Συγγρού ξεκίνησε το «αντάρτικο». Ο Γιώργος Καρατζαφέρης εξοπλίζει τα ψηφοδέλτιά του με διασημότητες, προκειμένου να ανακόψει το δημοσκοπικό κατήφορο. Οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες» ανοίγουν το βηματισμό τους με θετικά δημοσκοπικά ποσοστά, ενώ όλα δείχνουν ότι η «Δημοκρατική Συμμαχία» θα βρεθεί εκτός Βουλής.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα ''ΗΜΕΡΗΣΙΑ'', η πρεμιέρα της προεκλογικής περιόδου δεν φέρνει χαμόγελα στη Λ. Συγγρού, αφού οι δημοσκοπήσεις υπονομεύουν το βασικό προεκλογικό στρατήγημα της κατάκτησης της αυτοδυναμίας. Έχοντας στην ουσία μόλις τρεις εβδομάδες προεκλογικής περιόδου, με εκκίνηση την Τρίτη μετά το Πάσχα, το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά σχεδιάζει βήμα βήμα τις επόμενες κινήσεις, με στόχο να καταφέρει πλήγματα στους αντιπάλους σε όλα τα μέτωπα.

Η καμπάνια του κόμματος έχει κεντρικό πρόσωπο τον Αντώνη Σαμαρά και σύνθημα «η Ελλάδα θα τα καταφέρει». Οι βασικοί προεκλογικοί άξονες παρουσιάστηκαν στο Αιγάλεω και θα αναπτύσσονται θεματικά στις ομιλίες του προέδρου του κόμματος που θα γίνουν σε συγκεντρώσεις.

Η κεντρική συγκέντρωση θα γίνει τελικά στις 3 Μαΐου, πιθανότατα στο Πεδίον του Αρεως, ενώ συγκέντρωση θα οργανωθεί και στη Θεσσαλονίκη την έδρα του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο βασικός προεκλογικός στόχος είναι το πρόσωπο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο η Ν.Δ. επιχειρεί να ταυτίσει με το Γιώργο Παπανδρέου και τις επιλογές του. Για το λόγο αυτό στη Λ. Συγγρού ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν ως επιχείρημα ακόμη και την παραμονή στα ψηφοδέλτια του Γιάννη Ραγκούση και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που συγκαταλέγονταν στους βασικούς συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου.

Τα μέτρα για το πρόγραμμα
Προκειμένου να περιορισθούν οι σοβαρές αμφιβολίες των αναποφάσιστων για την αξιοπιστία των προτάσεων της Ν.Δ. για την οικονομία ενόψει και των μέτρων, ύψους τουλάχιστον 11 δισ., που ζητά η τρόικα τον Ιούνιο, στη Λ. Συγγρού επιβεβαιώνουν ότι ετοιμάζουν ήδη νέο Ζάππειο, όπως δημοσίευσε και η «ΗτΣ» το περασμένο Σάββατο. Ως εκδήλωση με ιδιαίτερη σημασία αντιμετωπίζεται η παρουσίαση του προγράμματος με την πλειοψηφία της ηγετικής ομάδας να κλείνει υπέρ της μικρής έκδοσης των προγραμματικών θέσεων που θα περιλαμβάνει γενικούς άξονες. Η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων θα γίνει συνολικά, όπως βεβαιώνει υψηλόβαθμη πηγή της Λ. Συγγρού, με τη λήξη της συνταγματικής προθεσμίας, δηλαδή 9 μέρες μετά τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος για την προκήρυξη των εκλογών.

Η σύνθεση της εκλογικής επιτροπής αν και έχει οριστικοποιηθεί θα ανακοινωθεί επίσης με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Η επιτροπή πέραν των στενών συνεργατών ενισχύεται από το Γρηγόρη Τσιμογιάννη αλλά και πολιτικά στελέχη με εμπειρία όπως είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

«Ανταρτοπόλεμος» με Καμμένο
Το βασικό πρόβλημα της Ν.Δ. παραμένει η συσπείρωση των παραδοσιακών ψηφοφόρων μια και η ηγεσία βρίσκεται αντιμέτωπη με το σενάριο να συγκεντρώσει ποσοστό χαμηλότερο από το 2009. Οι διαρροές κυρίως προς τους Ανεξάρτητους Ελληνες δεν φαίνεται να ανακόπτονται και γι' αυτό ήδη η Λ. Συγγρού ξεκίνησε το «αντάρτικο» διοχετεύοντας πρωτίστως στο φιλικό της Τύπο αρχεία που εμφανίζουν το νυν πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων έτοιμο να συνεργασθεί με όσους σήμερα καταγγέλλει.

ΛΑ.Ο.Σ.
Αντεπίθεση με Γ. Κύρτσο, Π. Μαντούβαλο και life style υποψηφιότητες
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης βλέπει με επιφυλακτικότητα τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που τον εμφανίζουν να βρίσκεται οριακά κοντά στο πλαφόν του 3% για την είσοδο στη Βουλή και παρά το γεγονός ότι τις αμφισβήτησε δημόσια με τις κινήσεις του, φροντίζει να αλλάξει την εικόνα. Επενδύει ιδιαίτερα στο πρόσωπο του νέου εκπροσώπου και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Γιώργου Κύρτσου, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν το ίδιο πρόσωπο είχε αρθρογραφήσει υπέρ του Μνημονίου και των μέτρων.

Επίσης στο επιτελείο του θεωρούν ότι το κόμμα θα αυξήσει δυνάμεις στην Α' Πειραιώς με τον Πέτρο Μαντούβαλο και στη Β' Αθηνών με τη Βάνα Μπάρμπα. Το βέβαιο είναι ότι στο ΛΑ.Ο.Σ. σχεδιάζουν μετωπική επίθεση αμέσως μετά το Πάσχα κατά του Πάνου Καμμένου, τον οποίο θεωρούν βασικό αντίπαλό τους σε αυτή την αναμέτρηση. Η επίθεση θα περιλαμβάνει άρθρα, ενέργειες και δημόσιες τοποθετήσεις του νυν αρχηγού των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από την περίοδο που ήταν νεαρός βουλευτής, πολιτικός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη μέχρι και την περίοδο που ήταν υφυπουργός στην κυβέρνηση Καραμανλή. Πυρά θα εκτοξεύει ο κ. Καρατζαφέρης και κατά του κ. Σαμαρά, καθώς ήδη διερωτάται απευθυνόμενος στους συνομιλητές του: «Γιατί να τον εμπιστευτούμε; Αφού τον ξέρουμε...».

«Ανεξάρτητοι Ελληνες»
Άτακτο στράτευμα, αντιμνημονιακοί τόνοι με δημοσκοπικό αέρα και διχασμό για ΣΥΡΙΖΑ
(Το ΣΥΡΙΖΑ τον ρωτήσανε;;)
Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» έχουν δημοσκοπικό αέρα στα πανιά τους αλλά είναι φανερό ότι τους κατατρέχει το παρελθόν και η πολυφωνία στο εσωτερικό τους. Δεδομένου ότι όλοι οι βουλευτές που απαρτίζουν την Κ.Ο., πλην του Πάνου Καμμένου, έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου, η επίθεση που εξαπολύει σε βάρος τους η Ν.Δ. διευκολύνεται. Ως αντεπιχείρημα κυρίως ο Κώστας Μαρκόπουλος αντιτείνει ότι είναι εκείνοι που κράτησαν σταθερή τη γραμμή κατά του Μνημονίου «από την οποία μετακινήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς».

Η Λ. Συγγρού απαντά με το επιχείρημα ότι «η ψήφος στα μικρά δεξιά κόμματα προσφέρει άλλοθι στο ΠΑΣΟΚ» αλλά κυρίως απευθύνεται στα παραδοσιακά δεξιά ανακλαστικά των ψηφοφόρων και καταγγέλλει το κόμμα του κ. Καμμένου ότι ταυτίζεται με πρακτικές και απόψεις της Αριστεράς «ψαρεύοντας σε θολά νερά». Ειδικά σε αυτό το ζήτημα φαίνεται πως και εντός των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αφού από τη μια πλευρά ο Πάνος Καμμένος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ ενώ λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα ο Κώστας Μαρκόπουλος εξηγούσε πως «τέτοιο θέμα δεν υπάρχει». Με την άποψη του κ. Μαρκόπουλου φαίνεται να συντάσσεται και ο Χρήστος Ζώης.

«Δημοκρατική Συμμαχία»
Ελπίδες για το 3%
Η «Δημοκρατική Συμμαχία» της Ντόρας Μπακογιάννη πάει στις κάλπες κόντρα στον καιρό. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως βρίσκεται κάτω από το πλαφόν του 3% για την είσοδο στη Βουλή και αυτό αυξάνει τον εκνευρισμό μεταξύ των στελεχών. Παράλληλα επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που δημοσίευσε η «ΗτΣ» το περασμένο Σάββατο, και που εμφάνισαν την Ντόρα Μπακογιάννη να έχει συζητήσει με τη διαμεσολάβηση τρίτου προσώπου με τον Αντώνη Σαμαρά για την επανένταξή της στη Ν.Δ., χωρίς τελικά να βρεθεί κατάλληλος ρόλος για την κ. Μπακογιάννη. Ωστόσο, στη «Δημοκρατική Συμμαχία» στελέχη του στενού εκλογικού πυρήνα πιστεύουν ότι «οι ψηφοφόροι της Κρήτης θα βάλουν τελικά την Ντόρα στη Βουλή», ενώ εκτιμούν ότι στα αστικά κέντρα το κόμμα θα κερδίσει ψήφους από τη στάση του στη χρηματοδότηση των κομμάτων και στο θέμα της αντιμετώπισης των κρατικών δαπανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου