Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Libération: Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει την Ευρώπη...

Γεγονός που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και καθιστά την Αθήνα ως το μέρος απ' όπου θα επέλθει η εναλλακτική λύση χαρακτηρίζουν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 6ης Μαΐου δύο Γάλλοι πανεπιστημιακοί, με κοινό τους άρθρο στην αριστερή γαλλική εφημερίδα «Libération».
«Καταλαμβάνοντας τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτός ο σχηματισμός της ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι πλέον η κύρια δύναμη αντίστασης στις πολιτικές της τρόικας. Σε μια χώρα που βρίσκεται σε προχωρημένη αποσύνθεση και όπου απλώνεται η παραληρηματική σκιά των νεοναζί, ο ΣΥΡΙΖΑ ενσαρκώνει τη μοναδική αχτίδα ελπίδας» αναφέρουν.
«Ενάντια στον εκφυλισμό της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης, η εναλλακτική περνάει από την Αθήνα» τονίζουν. Σκιαγραφώντας το προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ, ο καθηγητής Οικονομίας Σεντρίκ Ντιράν και ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Ραζμίγκ Κεσεγιάν αναφέρουν ότι πρόκειται για «μια πρωτοφανή πολιτική σύνθεση» και φορέα μιας «νέας ριζοσπαστική Αριστεράς των εργαζομένων και των μη προνομιούχων».
Όπως επισημαίνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος της Κ.Ο. Αλέξης Τσίπρας «υπόσχονται έναν αντικαπιταλισμό που δεν περιορίζεται στον ανταγωνισμό κεφαλαίου-εργασίας. Η απώλεια των προνομίων αναγνωρίζεται πλέον ως αυτό που είναι: ένας μοχλός στην πάλη των τάξεων εξίσου σημαντικός με τη μισθολογική εκμετάλλευση».
«Αυτή η νέα ριζοσπαστική Αριστερά δεν αποτελεί απλή πρόσθεση κινημάτων, αλλά προτείνει μια στρατηγική χειραφέτησης» γράφουν και προσθέτουν: «Από κάθε άποψη ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται για να μας δώσει ένα μάθημα. Αδιάλλακτος σε σημαντικά ζητήματα - το ''όχι'' στη λιτότητα -, αλλά αποδεχόμενος τον διάλογο, κατατρόπωσε την ελληνική σοσιαλδημοκρατία (ΠΑΣΟΚ) για την επιλογή του να συμμαχήσει με τη Δεξιά, και άρχισε διάλογο με τα συνδικάτα και τα κοινωνικά κινήματα».
Οι δύο Γάλλοι καθηγητές εκτιμούν ότι «η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές είναι αναπόφευκτη».
Όπως τονίζουν, «απέναντι στην Ακροδεξιά, στον πειρασμό καταφυγής σε στρατιωτικά μέσα ή σε μια αντιδημοκρατική παρέμβαση από πλευράς Ε.Ε., η επίδειξη αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό είναι μεγίστης σημασίας».
Συνδέοντας το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ με την ανάληψη της γαλλικής προεδρίας από τον Φρανσουά Ολάντ, οι καθηγητές αναφέρουν ότι «οι αποφάσεις του Ολάντ τις επόμενες εβδομάδες όχι μόνο θα σημαδέψουν την προεδρία του, αλλά θα σφραγίσουν και την τύχη της σοσιαλδημοκρατίας σε ολόκληρη την Ευρώπη».
Όπως εξηγούν: «Μήπως ο Ολάντ ξεκινήσει, όπως τον καλεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μια διαδικασία εκ νέου νομιμοποίησης της Ευρώπης, υποτάσσοντας τις συνταγές οικονομικής ολοκλήρωσης στην υλοποίηση στόχων για κοινωνική σύγκλιση; Μια τέτοια δέσμευση επιβάλλει τη διακοπή της ομοφωνίας με την ευρωπαϊκή Δεξιά και την ανάληψη της ευθύνης μιας πολιτικής κρίσης σε επίπεδο κορυφής».
«Θα μπορούσε άραγε η στήριξη της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ελλάδα να γίνει για τη νέα γενιά αυτό που ήταν η συμπαράσταση στο Βιετνάμ για τη γενιά του 1968 - δηλαδή ένας ισχυρός μοχλός κινητοποίησης σε παγκόσμια κλίμακα;» αναφέρουν καταλήγοντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου