Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Νίκος Μιχαλάκης: "Υγεία για λίγους, ΕΟΠΥΥ για ακόμη λιγότερους"

Στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, για την Υγεία και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Καρδίτσας Νίκος Μιχαλάκης λέγοντας χαρακτηριστικά πως "Στόχος της τρικομματικής κυβέρνησης είναι η Υγεία για λίγους, ο ΕΟΠΥΥ για ακόμη λιγότερους’’.
Ο Κος Μιχαλάκης αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες αποτυπώνουν την οργή των πολιτών, καθώς «αναγκάζονται να πληρώνουν όλο και περισσότερο από την τσέπη τους, από τα τηλεφωνικά ραντεβού έως τα φάρμακα, τις εξετάσεις και τις θεραπείες». Οι ελλείψεις κρίσιμων ειδικοτήτων από τους ιατρούς, που υπογράφουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, είναι πανελλαδικά τεράστιες. «Ειδικά στην Καρδίτσα υπάρχουν ελλείψεις σε
ειδικότητες, όπως εκείνες του νευρολόγου, του ΩΡΛ, οφθαλμίατρου», τόνισε ο Κος Μιχαλάκης, υπενθυμίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει εξοφλήσει ακόμη τους συμβεβλημένους ιατρούς, για χρέη δύο και τριών ετών, των συνενωμένων στον ΕΟΠΥΥ ταμείων».

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του Νίκου Μιχαλάκη:
«Ο ΕΟΠΥΥ εξελίσσεται σε κολοσσό αγοράς υπηρεσιών υγείας, που καθίστανται όλο και πιο απαγορευτικές, από άποψη κόστους, για το μέσο ασφαλισμένο και όλο και πιο δύσκολες, από άποψη συνθηκών και οικονομικής ανταπόδοσης, για το μέσο ιατρό. Στην πρόσφατη έρευνα, που παρουσίασε γνωστή εταιρία δημοσκοπήσεων για λογαριασμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, και αφορούσε τον ΕΟΠΥΥ, αποκαλύφθηκε το τέλμα, στο οποίο έχει περιέλθει ο Οργανισμός και η έντονη δυσαρέσκεια, η οργή, των πολιτών.
Το 68,1% είναι δυσαρεστημένο με τον ΕΟΠΥΥ, γιατί αναγκάζεται να πληρώνει όλο και περισσότερα χρήματα από την τσέπη του. Από τα τηλεφωνικά ραντεβού, έως τα φάρμακα και τις εξετάσεις, δηλαδή τα πάντα. Αντιλαμβάνονται ότι συμπιέζονται από άποψη υγειονομικής κάλυψης, στις Συμπληγάδες της υποχρηματοδότησης και της άκαμπτης πολιτικής στάσης για περικοπές των πάντων, χωρίς μέτρο, χωρίς ειδικό σχεδιασμό και μελέτη και χωρίς πραγματική περιστολή της σπατάλης.
Στόχος της κυβέρνησης, είναι τα οικονομικά βάρη για την πρωτοβάθμια περίθαλψη να περάσουν στις τσέπες των ασφαλισμένων, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική υποβάθμιση της υγείας των πολιτών αυτής της χώρας.
Η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει σε μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοκαρχαρίες της Υγείας, που  προετοιμάζονται  να λεηλατήσουν μέσα από υπέρογκα τιμολογημένες πράξεις, εξετάσεις και θεραπείες και διπλή αφαίμαξη της τσέπης των ασθενών και των οικογενειών τους.
Αποτέλεσμα: Υγεία για λίγους, ΕΟΠΥΥ για ακόμη λιγότερους.
Λιγότερους συμβεβλημένους ιατρούς, λιγότερους ασφαλισμένους, λιγότερους ασθενείς ή δικαιούχους κάλυψης. Και οι ελλείψεις σε συμβεβλημένους ιατρούς ορισμένων κρίσιμων ειδικοτήτων, όπως είναι εκείνη του παιδίατρου, είναι πραγματικότητα, σημερινή, προβληματική πραγματικότητα.
Το μοντέλο υγείας ΕΟΠΥΥ που τόσο διαφημίστηκε από τον προκάτοχο του κ. Λυκουρέντζου, και που με τόση ευλάβεια ακολουθεί και ο ίδιος, δεν έγινε με ορθολογικό τρόπο, ούτως ώστε να εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, αλλά παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις. Αρκετοί σύλλογοι γονέων ή καθηγητών σχολείων απευθύνουν έκκληση, για παράδειγμα, σε παιδίατρους, που υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις, να ενταχθούν στον Οργανισμό, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν πως είναι ασύμφορες οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις.
Εντελώς ενδεικτικά, στο νομό Έβρου, 1 παιδίατρος, στο νομό Κυκλάδων, επίσης 1 παιδίατρος, στους νομούς Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, όπου είναι μόλις 2 παιδίατροι σε κάθε νομό. Το ίδιο συμβαίνει και στην Καρδίτσα, όπου έχουμε ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως νευρολόγου, ΩΡΛ, οφθαλμίατρου.
Απαιτείται λύση τώρα, απαιτείται στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της λιτότητας της καταστροφής. Άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ στο 0,6 και κατόπιν τουλάχιστον στο 1% του ΑΕΠ. Απευθείας απόδοση των εισφορών Υγείας στον ΕΟΠΥΥ, απαλλαγή των ασφαλισμένων από το κόστος για ραντεβού, καμιά αύξηση στις συμμετοχές τους για φάρμακα, θεραπείες και εξετάσεις.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου