Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

''Ψαλίδι'' από ΔΗΜΑΡ σε γκέι και... στρέιτ

Κώστας Σπυρόπουλος
Η λογοκρισία του gay φιλιού της σειράς "Downtown Abbey" της ΕΡΤ από τον Κώστα Σπυρόπουλο (επιρροής της ΔΗΜΑΡ) δεν ήταν το μοναδικό κρούσμα λογοκρισίας και αναχρονιστικής αντίληψης την τελευταία εβδομάδα στη σφαίρα των media.
Όπως έπεσε στην αντίληψή μας, μία μέρα μετά, την περασμένη Τρίτη, η δημοσιογράφος Λαμπρινή Θωμά -straight, απ' όσο γνωρίζω- δέχθηκε το "ψαλίδι" στην εκπομπή της από τον διευθυντή του Αθήνα 9,84 Τάκη Καμπύλη (επιρροής της ΔΗΜΑΡ επίσης) για μια απλή διευκρίνηση που ξεστόμισε στη διάρκεια
της εκπομπής της στον αέρα του σταθμού: "Αυτό που ακούστηκε στο Δελτίο Ειδήσεων", είπε, "είναι τοποθέτηση της διεύθυνσης του σταθμού και όχι των εργαζομένων".  Αμέσως μόλις τελείωσε η εκπομπή της, ώρα 17:00, της ανακοινώθηκε από στέλεχος της διοίκησης ότι η εκπομπή της "Μεσημβρινοί και Παράλληλοι" κόβεται και η ίδια μετακομίζει από τον "αέρα" του σταθμού στο portal, νυκτερινή βάρδια, "γερμανικό νούμερο" 18:00 - 24:00. Παρένθεση: όλος ο σταθμός γνωρίζει ότι είναι μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας.

Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Δήμος Αθηναίων καιρό πριν είχε αρχίσει να προετοιμάζει σειρά εκδηλώσεων για την "Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχειας", μεταξύ των οποίων και ένα πολύωρο ραδιοφωνικό αφιέρωμα από τη συχνότητα του Δημοτικού Αθήνα 9,84. Για το αφιέρωμα αυτό θα συνεργαζόταν με τη δωρεάν εφημερίδα "Athens Voice" και το site protagon.gr. Για κακή τους τύχη, ακριβώς εκείνη την ημέρα προγραμμάτισε την απεργία της η ΕΣΗΕΑ και όλες οι ενώσεις του Τύπου και των ΜΜΕ. Σε μια προσπάθεια να σώσουν τον προγραμματισμό τους, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων απευθύνθηκαν αρχικά στο Διασωματειακό των Ενώσεων εργαζομένων στα ΜΜΕ, το οποίο έδωσε το ok. Όμως το αίτημα απερρίφθη από το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ (ο πρόεδρος Δ. Τρίμης και το μέλος Μ. Διόγος ψήφισαν υπέρ), οπότε το αφιέρωμα δεν θα μπορούσε να γίνει.

Η άρνηση της ΕΣΗΕΑ προκάλεσε την οργή της διεύθυνσης του σταθμού, η οποία θεώρησε σωστό να παίζει πρώτη είδηση στα Δελτία Ειδήσεων το υπόλοιπο της ημέρας ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία "η ΕΣΗΕΑ φιμώνει τον Αθήνα 9,84". Στο καπάκι η Λαμπρινή Θωμά έκανε τη διευκρίνιση περί τοποθέτησης της διεύθυνσης και όχι των εργαζομένων.

Αν ο κ. Σπυρόπουλος της ΕΡΤ μπορεί να επικαλεστεί για το δικό του "ψαλίδι" το δικαίωμα της "προστασίας ανηλίκων" και ενδεχομένως να πείσει μερικούς περισσότερους από τους χρυσαυγίτες και τους θρησκόληπτους, ο κ. Καμπύλης του Αθήνα 9,84 τι ακριβώς επικαλείται; Ποιο δημόσιο συμφέρον ή ποιο δικαίωμα; Εκτός από το "διευθυντικό δικαίωμα";

Η περίπτωση δίωξης της κ. Λαμπρινής Θωμά δεν είναι η μόνη ούτε αποτελεί εξαίρεση στη διαχείριση του δημοσιογραφικού δυναμικού των ΜΜΕ τα τελευταία τρία χρόνια. Εκατοντάδες δημοσιογράφοι, στοχευμένα και βάσει σχεδίου, έχουν απολυθεί ή έχουν εξωθηθεί σε παραίτηση γιατί η γνώμη τους δεν συμπίπτει με αυτή της διεύθυνσης. Οι απολύσεις στον ΔΟΛ και τον "Πήγασο" στο παρελθόν είχαν αυτό τον χαρακτήρα.


Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου