Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Αλέξης Τσίπρας: Η κυβέρνηση κρέμεται από μια κλωστή

«Ήμασταν έτοιμοι ήδη από τις 18 Ιουνίου. Αν δεν είχαν κινήσει θεούς και δαίμονες για να μας αποτρέψουν από την εξουσία, η Ελλάδα δε θα είχε τώρα ένα νέο Μνημόνιο».
Αποσπάσματα της συνέντευξης του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, στη γερμανική εφημερίδα DIE ZEIT (aπό το left.gr)

Η ελληνική Bουλή ψήφισε έστω με οριακή πλειοψηφία ένα νέο πακέτο λιτότητας για τα έτη 2013-2016. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς  φάνηκε μετά την ψήφιση ανακουφισμένος. Όπως και η Ευρώπη.

Πιστεύω ότι ο κ. Σαμαράς προσπάθησε να κρύψει τα αληθινά του συναισθήματα. Στην πραγματικότητα ο κ. Σαμαράς δεν είναι ανακουφισμένος, είναι σε πανικό. Η τρικομματική κυβέρνησή του, μετά τις πρόσφατες εκλογές του Ιουνίου αριθμούσε 179 βουλευτές. Στην προχθεσινή ψηφοφορία, κι ενώ δεν έχουν περάσει 5 μήνες, συγκέντρωσε 153 βουλευτές. Η κυβέρνηση κρέμεται από μια κλωστή και δεν θα αντέξει. Τώρα έχει να εφαρμόσει το μόλις ψηφισμένο πακέτο λιτότητας. Αυτό θα προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στην κοινωνία. 


Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει ανακτήσει εν μέρει πάλι την αξιοπιστία της Ελλάδας στο εξωτερικό, κι ότι εσείς, αντιθέτως, βρίσκεστε σχεδόν απομονωμένος.

Ο κ. Σαμαράς ακολουθεί μια τελείως λανθασμένη στρατηγική, η οποία οδηγεί απευθείας σε αδιέξοδο, δηλαδή: «εφαρμόζω πάντα αυτό το οποίο η Τρόικα των δανειστών ζητάει από μένα, και,  ακολούθως,  είμαι ικανοποιημένος με ό,τι μου δίνει κάθε φορά». Αυτό δεν έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο ο ίδιος υποσχέθηκε πριν τις εκλογές, δηλαδή να επαναδιαπραγματευθεί με την τρόικα. Αλλά για ποια αξιοπιστία που δήθεν απολαμβάνει μιλάμε, όταν μέσα σε τέσσερις μήνες μια σειρά από κυβερνητικοί βουλευτές αρνούνται να τον ακολουθήσουν, και όταν σε μια τόσο σημαντική ψηφοφορία συγκεντρώνει μια τόσο ισχνή και εύθραυστη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο;  


Προφανώς η Ευρώπη στηρίζει το Σαμαρά…

Το βλέπω διαφορετικά. Έχω σοβαρή αμφιβολία ότι υφίσταται πλέον συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα για το πώς θα λυθεί το πρόβλημα της κρίσης. Πού βλέπετε εσείς τη συμφωνία όταν ο ίδιος ο Όλι Ρεν λέει ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο; Αμφιβάλλω αν υπάρχει ένα σχέδιο για τη λύση της ελληνικής κρίσης. Εμείς πάντοτε υποστηρίζαμε ότι αυτό το πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται, ανεξάρτητα από το ότι εμείς διαφωνούμε και πολιτικά και ιδεολογικά μαζί του.
Ας πάρουμε το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Ο αρχικός,  ουτοπικός στόχος για εισπράξεις 50 δις  έγινε τώρα 10 δις για την επόμενη τετραετία. Αυτά είναι 2,5 δις το χρόνο, δηλαδή μόλις 1,2% του ΑΕΠ ετησίως. Έχει πράγματι νόημα να ξεπουλήσουμε τη δημόσια περιουσία μας για αυτό; 


Πώς θέλετε να εμποδίσετε τις αποκρατικοποιήσεις;

Η ίδια η αγορά θα φροντίσει για αυτό. Κανένας σοβαρός επενδυτής δε θα δαπανήσει τα χρήματά του, όταν ξέρει ότι ο χρόνος αυτής της κυβέρνησης, που το αποφάσισε αυτό τελειώνει. Μια τόσο καταστροφική πολιτική θα μπορούσε ίσως να πραγματοποιηθεί σε μια αφρικανική χώρα, όχι στην Ευρώπη,  με το νομικό της πολιτισμό. Θα έπρεπε να καταργηθεί το Σύνταγμα και το Κοινοβούλιο.


Ζητάτε κούρεμα του χρέους. Το Βερολίνο αρνείται…

Ο κ. Σαμαράς, στα τέλη Αυγούστου, κατά την επίσκεψή του στην καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο, διαβεβαίωνε ότι η Ελλάδα θα αποπλήρωνε το χρέος της μέχρι το τελευταίο ευρώ. Πρόσφατα, ο κ. Άκερμαν ο τέως επικεφαλής της Deutsche bank είπε ότι μοναδική λύση για την Ελλάδα θα ήταν ένα γενναίο κούρεμα χρέους. Σας ρωτώ, ποιόν πιστεύετε; Ποιος από τους δύο έχει δίκιο; Ο κ. Άκερμαν ή ο κ. Σαμαράς; Ποιος έχει μια πρόταση προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης; Εγώ λέω ο κ. Άκερμαν. 


Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατέβηκε στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα προχθές και ανάρτησε πανό. Γιατί;

Είχε μια συμβολική σημασία. Να σχηματίσουμε μια γέφυρα ανάμεσα στο Κοινοβούλιο και στο λαό, ο οποίος  δίκαια διαμαρτύρεται και αντιτίθεται στην πολιτική που ασκείται.


Αυτό δεν είναι νερό στο μύλο αυτών που σας χαρακτηρίζουν λαϊκιστή και σας προσάπτουν ότι ξεσηκώνετε τον κόσμο; 

Δεν χρειάζεται να ξεσηκώσουμε εμείς το λαό. Αρκεί μια δήλωση της κ. Μέρκελ ότι χώρες με χρέος άνω του 80% του ΑΕΠ οφείλουν να χάσουν την κυριαρχία τους. Αυτό προκαλεί θυμό στον κόσμο.


Ο επικεφαλής της γερμανικής Αριστεράς Μπερντ Ριξινγκερ διαμαρτυρήθηκε μαζί σας την ημέρα επίσκεψης της κ. Μέρκελ στην Αθήνα. Τίνος ιδέα ήταν αυτή η κίνηση; 

Από κοινού το σκεφτήκαμε. Για να δείξουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτα ενάντια στον  γερμανικό λαό. Στρεφόμαστε ενάντια σε μια Γερμανική Ευρώπη,  κάτι που  ονειρεύονται οι συντηρητικοί όπως η κυρία Μέρκελ. 


Είστε έτοιμοι να κυβερνήσετε;

Ήμασταν έτοιμοι ήδη από τις 18 Ιουνίου. Αν δεν είχαν κινήσει θεούς και δαίμονες για να μας αποτρέψουν από την εξουσία, η Ελλάδα δε θα είχε τώρα ένα νέο Μνημόνιο. Θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που είμαστε σήμερα. Η χώρα έχασε μια ευκαιρία. Αλλά σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου