Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

"Αχελώος, λίμνες και λοιπές υποδομές - Άλλα θέλω και άλλα κάνω των αιρετών"

Τον τελευταίο καιρό επανήλθε στη δημοσιότητα το θέμα της εκτροπής του Αχελώου. Κυρίως μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και την οριστικοποίηση της ημερομηνίας σύγκλισης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που είναι η Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013.
Θεωρώ ότι τα επιχειρήματα αμφοτέρων των πλευρών έχουν κατ΄ επανάληψη προβληθεί στο δημόσιο διάλογο και δεν θα ήθελα να ασχοληθώ. Θέλω όμως να επαναφέρω τη συζήτηση σ΄ ένα θέμα που πολλές φορές έχω πει κι έχω γράψει. Ο νομός Καρδίτσας είναι ο μοναδικός νομός που έχει στον ορεινό όγκο του δύο λίμνες. Τη λίμνη Πλαστήρα και τη λίμνη Σμοκόβου, εκ των οποίων εκταμιεύονται ετησίως, με φυσική ροή και μόνο κατά την αρδευτική περίοδο, πάνω από 200 εκατομμύρια m3 νερού,
με μια μεγάλη ποσότητα εξ αυτών να κατευθύνεται στο νομό Λάρισας. Και μόνο τα νερά των δύο αυτών λιμνών θα επαρκούσαν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες του νομού αν υπήρχαν κλειστά δίκτυα και άλλη πολιτική διαχείρισης του νερού της Καρδίτσας. Παρόλα αυτά το κλειστό δίκτυο Σμοκόβου καρκινοβατεί,  ενώ το κλειστό δίκτυο του Ταυρωπού δεν συζητείται καν.

Απεναντίας όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ) της Καρδίτσας έκαναν σημαία τους την εκτροπή του Αχελώου δημαγωγόντας και λαϊκίζοντας ασύστολα ενώ άφησαν στην άκρη πιο εύκολα υλοποιήσιμα και οικονομικότερα έργα όπως των κλειστών δικτύων, του φράγματος Μουζακίου και άλλων μικρών φραγμάτων που θα έλυναν το πρόβλημα της Καρδίτσας και θα συνέβαλαν στο γενικότερο πρόβλημα της Θεσσαλίας. Συνεπώς, επί χρόνια παλεύουμε λάθος στόχο!

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στην ψήφιση, από τη βουλή, ενός νέου καταστροφικού πακέτου μέτρων, ενός νέου μνημονίου που εκτός από την χαριστική βολή που θα δώσει στα εισοδήματα έρχεται να επισπεύσει και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας που προβλεπόνταν από τα προηγούμενα, επίσης καταστροφικά μνημόνια. Μεταξύ αυτών προβλέπεται η εκχώρηση σε ιδιώτες των υδροηλεκτρικών σταθμών (ΥΗΣ) Πλαστήρα και Σμοκόβου (ο οποίος, σημειωτέον, έξι τουλάχιστον χρόνια μετά τη λειτουργία του δεν έχει παραληφθεί ακόμα από τη ΔΕΗ) και επομένως και των λιμνών του νομού μας (σύμφωνα με το νέο μνημόνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013) και γιατί όχι και του Αχελώου αν αυτός ποτέ γίνει.

Το ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ των πέντε βουλευτών (3 ΠΑΣΟΚ, 2 ΝΔ) του νομού της προγηγούμενης βουλής επέφερε, συν τοις άλλοις, και την συρρίκνωση βασικών υποδομών του νομού. Έκλεισαν σχολεία, υποβαθμίστηκαν σχολές ΤΕΙ, συγχωνεύθηκαν - καταργήθηκαν δημόσιες υπηρεσίες (ΔΟΥ κτλ.), σταμάτησε ο Ε65 ενώ επίκεινται ακόμα να κλείσουν στρατόπεδα, η σχολή αστυνομίας, ππανεπιστημιακές σχολές, υπηρεσίες υγείας και να ιδιωτικοποιηθούν οι ΥΗΣ και οι Λίμνες.

Αν το σταμάτημα του Ε65 αποτελεί αιτία «να πέσει η κυβέρνηση», όπως έγραψαν πρόσφατα στον τοπικό τύπο στελέχη των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού όλα αυτά τι αποτελούν; Θα υπάρξουν και πάλι βουλευτές του νομού μετά από όλα αυτά που θα ψηφίσουν ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ; Και οι παράγοντες; Οι αιρετοί που εκπροσωπούν το θεσμό της αντιπεριφέρειας; Των δήμων; Των υπηρεσιών; Τι θα κάνουν; Θα περιμένουν να παρθούν οι αποφάσεις και μετά θα μαζεύονται σε συσκέψεις στην αντιπεριφέρεια ή στο Δημαρχείο να μιξοκλαίνε για τις απώλειες ή θα βγάζουν δακρύβρεχτες ανακοινώσεις; Και θα ξανακατέβουν κάποιοι από αυτούς στις επόμενες εκλογές υποσχόμενοι ότι θα υπερασπιστούν αυτά που σήμερα με την ψήφο τους ή την ανοχή τους καταστρέφονται; Και οι ψηφοφόροι τους τι θα κάνουν; Θα επιτρέψουν η ψήφος τους να χρησιμοποιείται κατά το δοκούν ενάντια στα συμφέροντά τους;
   
Το θέμα, λοιπόν, τίθεται τώρα, έγκαιρα ενώπιον όλων. Ο στόχος τώρα είναι ένας: ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ που λεηλατούν τις ζωές των πολιτών, εκποιούν τη δημόσια περιουσία και καταδικάζουν την περιφέρεια σε υποανάπτυξη και μαρασμό. Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των εκβιασμών των διεθνών τοκογλύφων και της τραπεζοκρατίας που με πρόσχημα το χρέος επιβάλλουν – με ένα άρθρο – την φτωχοποίηση της κοινωνίας και την διάλυση των υποδομών του κράτους.
     
 Όσοι λοιπόν ευαγγελίζονται ότι υπηρετούν τα συμφέροντα των πολιτών της Καρδίτσας ας κάνουν ότι μπορούν να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Αλλιώς την απάντηση θα την πάρουν απ’τους ίδιους τους πολίτες. Το «άλλα θέλω κι άλλα κάνω» τελείωσε.

Ηλίας Τσιαμαντάς
Μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Καρδίτσας.
Καρδίτσα 30-10-12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου