Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Ν. Μιχαλάκης: "Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στέκεται συμπαραστάτης στους ταξικούς και κοινωνικούς αγώνες των Καρδιτσιωτών"

Στην ευρεία σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Οκτωβρίου στο Δημαρχείο Καρδίτσας συμμετείχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Νίκος Μιχαλάκης μετά από πρόσκληση του Δημάρχου κ. Κ. Παπαλού.
Στο τραπέζι τέθηκαν όλα τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν τον νομό μας και επηρεάζουν τη ζωή και το μέλλον του. Προβλήματα που βρίσκονται σε στενή συνάφεια με την κατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, στην οποία οδηγηθήκαμε από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Τρόϊκας εσωτερικού και εξωτερικ
ού και τις επιταγές των αλλεπάλληλων μνημονίων.

Ο Νίκος Μιχαλάκης μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
«Μετά από πέντε χρόνια συνεχούς ύφεσης και αυστηρής λιτότητας ο νομός μας βρίσκεται μπροστά στην απειλή γενικευμένης καταστροφής. Δε θα μπορούσε να συμβεί αλλιώς, όταν οι συνεχείς περικοπές που γίνονται έξω από κάθε λογική, προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των δανειστών και αδιαφορούν για τις ανάγκες της κοινωνίας.
Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα είναι η ανεργία που είναι στενά συνδεδεμένη με όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που οδηγούνται σε κλείσιμο, το σταμάτημα των δημόσιων έργων, λ.χ. του Ε-65, αλλά και την έλλειψη οποιουδήποτε αναπτυξιακού σχεδίου για την περιοχή μας που αυξάνει τις συνθήκες απομονωτισμού και αποκλεισμού της από κάθε αναπτυξιακή προοπτική. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η ανεπαρκής τουριστική προβολή και η ελλιπής ενίσχυση της αξιοποίησης, με όρους περιβαλλοντικούς, της ορεινής ζώνης του νομού μας και των λιμνών μας. Με την καθημερινή αύξησή της η ανεργία οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση όλο και περισσότερα νοικοκυριά, ενώ «κόβει τα φτερά» και οδηγεί στην κατάθλιψη τους νέους ανθρώπους που ήλπιζαν να ζήσουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.
Εκτός αυτού αξίζει να επισημανθούν τα προβλήματα που αφορούν στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας με την εγκληματική υποβάθμιση του Δημόσιου συστήματος Υγείας, όπως αυτή μπορεί να εντοπιστεί και στη λειτουργία του νοσοκομείου μας με τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και βασικά υλικά και αναλώσιμα, αλλά και σε δομές που παρέχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ασφάλιση και κοινωνική φροντίδα. Ας τύχει προσοχής η αντιμετώπιση που επιφυλάσσεται από την κυβερνητική πολιτική προς τα ΑμεΑ με τις λίστες ντροπής των ΚΕΠΑ και την υποβάθμιση του ΚΕΠΕΠ, αλλά και προς τα παιδιά με τον αποκλεισμό, πολλών από αυτά, ακόμη και από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το σταμάτημα κατασκευής του βρεφονηπιακού σταθμού του ΟΕΚ που κατασκευαζόταν στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου. Αυτή η σκληρή και ανάλγητη πολιτική στερεί ακόμα και την ιατρική φροντίδα, το φάρμακο και την κοινωνική προστασία από ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στον χώρο της παιδείας με την πολιτική της κατάργησης –συγχώνευσης δεκάδων σχολικών μονάδων που σάρωσε τις εκπαιδευτικές δομές της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης τα δύο προηγούμενα χρόνια (και τώρα με τα νέα μέτρα επίκειται και νέο κύμα συγχωνεύσεων στο νομό). Μια πολιτική που επεκτείνεται και στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την απειλή της απώλειας ή υποβάθμισης των σχολών μας, της κτηνιατρικής και των τμημάτων των ΤΕΙ. Αυτή η προοπτική είναι ιδιαίτερα δυσοίωνη, γιατί θα έχει ως παρεπόμενο όχι μόνο την υποβάθμιση της πνευματικής ζωής του τόπου, αλλά και τις περαιτέρω αναπτυξιακές του προοπτικές.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν μικρό δείγμα μόνο από τις πληγές που οι μνημονιακές πολιτικές έχουν σωρεύσει στις πλάτες της πόλης μας και του νομού μας και με τα νέα μέτρα τα προβλήματα θα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο με πρώτο το θέμα της ανεργίας που θα βυθίσει σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση την τοπική οικονομία και θα αποδυναμώσει το ανθρώπινο εργατικό δυναμικό ουσιαστικά «κυνηγώντας» από εδώ τους νέους ανθρώπους. Όσο για τα δημόσια κοινωνικά αγαθά και τη δημόσια περιουσία ζοφερή είναι η τύχη που τους επιφυλάσσει η «δαμόκλειος σπάθη» των μέτρων με ορατό των κίνδυνο ξεπουλήματος και ιδιωτικοποίησής τους. Ποια άλλη μπορεί να είναι η κατάληξη για την παιδεία, την υγεία, αλλά και για τους Υ/Η σταθμούς και τις λίμνες μας, εάν δε σταματήσουμε τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις της καταστροφής; Και αποτέλεσμα αυτής της κατάληξης δεν μπορεί παρά να είναι ο καθημερινός πολλαπλασιασμός των απολυμένων και των άνεργων, των άστεγων, των φτωχών εργαζόμενων και συνταξιούχων, των χρεοκοπημένων αγροτών, επαγγελματιών και μικροεπιχειρηματιών, η ανέχεια και η δυστυχία αυτού του τόπου.
… Όμως ο όποιος προβληματισμός και η περισυλλογή επί του θέματος δεν μπορεί παρά να καθίστανται άγονοι, εάν δεν συνοδευτούν από την αποφασιστική διάθεση προστασίας των κεκτημένων δικαιωμάτων, τη βασική διεκδίκηση για ανάπτυξη αλλά και την αγωνιστική εγρήγορση της τοπικής κοινωνίας. Αυτή η εγρήγορση είναι σε θέση να συνενώσει και να συνεγείρει τις κοινωνικές δυνάμεις του τόπου στον αγώνα ενάντια στο μεγαλοαστικό πολιτικό κατεστημένο με άμεσο στόχο την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής που προσπαθεί να επιβάλλει την κοινωνική βαρβαρότητα και μας οδηγεί σε ανθρωπιστική κρίση.  
Στο πλάϊ τους και προς αυτή την κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ αγωνίζεται εντός και εκτός βουλής για να εμποδίσει την καταστροφή που έρχεται με τον Αρμαγεδδώνα μέτρων που θα λεηλατήσουν (και) την καρδιτσιώτικη κοινωνία. Στέκεται συμπαραστάτης στους ταξικούς και κοινωνικούς αγώνες του λαού μας για δημοκρατία, ανάπτυξη της περιφέρειας και κοινωνική δικαιοσύνη με το βλέμμα στραμμένο στην ζωή και το μέλλον των επόμενων γενεών.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου