Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Tελειώνει ο χρόνος της κυβέρνησης. Όλα πλέον δείχνουν ΣΥΡΙΖΑ!

Κάτι έχει αλλάξει το τελευταίο μήνα στο πολιτικό σκηνικό, λένε πολιτικοί αναλυτές και στελέχη τόσο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και του κυβερνητικού συνασπισμού. Από τη μία η κυβερνητική συνοχή βρίσκεται σε οριακό επίπεδο και μετά τη Θεοδώρα Τζάκρη ακολουθούν και άλλοι βουλευτές -κυρίως του ΠΑΣΟΚ- που εμφανίζονται απρόθυμοι να στηρίξουν την κυβέρνηση, ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δεν έχουν δει ακόμη το φως της δημοσιότητας εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ αρκετές μονάδες μπροστά από τη Νέα Δημοκρατία.
Όπως λένε δημοσκόποι για πρώτη φορά δημιουργείται ένα ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, σε τέτοιο βαθμό που όχι απλώς να εξασφαλίζει την πρωτιά σε ενδεχόμενες εκλογές, αλλά να φλερτάρει με την αυτοδυναμία με ποσοστά που ξεπερνούν το 35%. Μάλιστα παρατηρείται μεγάλη μεταφορά ψηφοφόρων από τη Νέα Δημοκρατία προς το ΣΥΡΙΖΑ, που σε κάποιες περιοχές αγγίζει τον τελευταίο μήνα ακόμη και το 5%.
Οι δημοσκόποι θεωρούν ότι το θέμα του πρώτου κόμματος έχει λήξει και τονίζουν πως αν δεν πάει η χώρα σε εθνικές εκλογές πριν τις ευρωεκλογές του Μαϊου, η Νέα Δημοκρατία κινδυνεύει με πανωλεθρία με την απόσταση που θα τη χωρίσει από την αξιωματική αντιπολίτευση να αγγίζει διψήφιο νούμερο.
Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά στα κομματικά επιτελεία, γεγονός που δημιουργεί επανεκτίμηση του στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης.
Η εκτίμηση πολλών είναι ότι η δικομματική κυβέρνηση θα βαδίσει σε ένα άκρως συγκρουσιακό πεδίο, καθώς στόχο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η μετωπική σύγκρουση και με κάθε ευκαιρία θα την επιδιώκει με όλα τα μέσα και σε όλα τα επίπεδα.
Στην κατεύθυνση αυτή η θεωρία των δύο άκρων θα επανέλθει στο δημόσιο διάλογο, ενώ θα επιχειρηθεί από το κυβερνητικό στρατόπεδο να μονοπωλήσει η συζήτηση για τη βία τους τριήμερους εορτασμούς του Πολυτεχνείου. Ήδη όπως διαρρέει το υπουργείο Δημοσίας Τάξης στο δρόμο θα βρεθούν περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί, ενώ το σχέδιο περιλαμβάνει προληπτικές προσαγωγές, κόκκινες ζώνες, εισβολές σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και σκηνικό έντασης με στόχο την πόλωση του πολιτικού σκηνικού.

Βέβαιες οι απώλειες βουλευτών
Στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές είναι έτοιμοι να “σπάσουν” και αν γίνουν γνωστές οι δημοσκοπήσεις της περιόδου, η αποχώρηση από την κυβέρνηση θα συνδεθεί άμεσα με την πολιτική τους επιβίωση. Μερικά εικοσιτετράωρα μόλις μετά την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές κάνουν λόγο για τελευταία ευκαιρία και πλέον δεν φαίνεται καθόλου βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει από τη βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο.
«Αν δεν υπάρξουν αλλαγές δεν θα ψηφίσω το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων», απείλησε ξανά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κασσής, σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1. Ο κύριος Κασσής χαρακτήρισε με τα χειρότερα δυνατά λόγια τον νέο φόρο στα ακίνητα.
«Αυτό το πράγμα είναι έκτρωμα και δεν πρέπει να περάσει», ήταν τα λόγια του και όπως εξήγησε υπάρχουν αδικίες τόσο για τα αστικά ακίνητα όσο και για την επαρχία. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζητάει αλλαγές στον φόρο για να γίνει πιο αναλογικός, με κυριότερη κατεύθυνση την φορολόγηση βάσει περιουσιακών στοιχείων.
Στο ίδιο μήκος κύματος και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με τον αριθμό των εν δυνάμει ανταρτών να υπερβαίνει τους 10 βουλευτές. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνει αδύναμος να διαχειριστεί την κοινοβουλευτική του ομάδα, ενώ τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερα στην επαρχία δεν εξασφαλίζουν ούτε την βέβαιη είσοδο στη Bουλή. Ήδη μάλιστα αρκετοί από τους βουλευτές σκέφτονται την ηρωική απεμπλοκή από τις μνημονιακές εκλογές και την κάθοδό τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Εκτός Bουλής η ΔΗΜΑΡ
Σε δυσκολότερη θέση από τα κόμματα του κυβερνητικού σχηματισμού βρίσκεται η Δημοκρατική Αριστερά που δημοσκοπικά αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκτός βουλής, ενώ στο εσωτερικό του κόμματος τα στελέχη έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Σε όσους πιστεύουν ότι η στήριξη στην κυβέρνηση είναι μονόδρομος και η κάθοδος στις εκλογές από το ΠΑΣΟΚ, ενώ από την άλλη πλευρά βρίσκονται τα στελέχη που επιμένουν -έστω και αφηρημένα- στην προσπάθεια ανασύστασης της κεντροαριστεράς.
«Αισθανόμαστε ότι είμαστε σε μια κάμψη και όποιος δεν το λέει, δεν είναι ειλικρινής. Μπορεί να μη δίνουμε απόλυτη σημασία στα δημοσκοπικά ευρήματα, αλλά είναι ενδείξεις. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνει η ΔΗΜΑΡ στο συνέδριό της είναι να αποσαφηνίσει το πολιτικό της στίγμα».
Αυτό υπογράμμισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, μιλώντας στον Βήμα fm, προσθέτοντας πως «η ΔΗΜΑΡ εάν δεν είναι αμφίθυμη και δεν αποσαφηνίσει το πολιτικό της στίγμα, τότε θα πάει στην κοινωνία και θα πει αν της αρέσει ή δεν της αρέσει. Τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν και νομίζω ότι έχουμε τις δυνατότητες να παρουσιάσουμε την καλύτερη εικόνα στην κοινωνία και θα εκπλήξουμε θετικά τον κόσμο στις κάλπες, υπό την προϋπόθεση ότι πραγματικά θα αποσαφηνίσουμε την πολιτική μας φυσιογνωμία και φιγούρα στο συνέδριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου